torsdag 9 april 2009

Inget påskbord utan nubbesallad

Alla familjer har sina traditioner. Sedan ganska många år tillbaka äter vi påskbord på långfredagen. Den här goda nubbesalladen har stått på påskbordet sedan 2001. Jag minns att det var helt fantastiskt väder den påsken, och att salladen smakade otroligt gott tillsammans med smör, hårt bröd och kall öl efter en långpromenad i vårsolen.

Ursprungsreceptet tror jag vi hittade på Tasteline, men det har självklart genomgått ett flertal förändringar sedan dess. Nu tycker jag mig ha uppnått fulländning - och salladen skall absolut tillagas dagen innan man planerar att äta den, för att alla smaker skall mogna och komma till sin rätt.

Det här är helt enkel något av det godaste jag vet. Och det skall vara tunnt, knaprigt knäckebröd som serveras till; helst av allt fäbodknäcke.

Min nubberröra
2 dl gräddfil
0,5 dl Kalles kaviar
0,5 dl äkta majonnäs
1,5 dl
finhackad purjolök
0,5 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad dill
250 gram matjes, tärnad
5 inte alltför stora potatisar, tärnade
flingsalt och svartpeppar

Blanda gräddfil, kaviar, majonnäs, purjo, gräslök och dill till en jämn röra. Vänd ned matjes och
potatis. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Behärska dig sedan - och ställ röran i en försluten burk i kylskåpet över natten.

4 kommentarer:

 1. Den här kanske får dyka upp hos mig på midsommarafton, skulle nog passa då!
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. Mmm...håller med till fullo! Våra gubbröror är snarlika - jag har rödlök istf purjo, men jag ska prova ditt upplägg! Sen har jag även hårdkokt ägg i min röra. Gudagott på det hela taget. Och det måste vara purfärskt knäcke!

  SvaraRadera
 3. Ulrica: Tack! den är suveränt god; jag satt bara och mumsade nubberöra och Jansson när vi åt påskbord ;).

  Fias: ja, den fungerar året om!

  Bosse:

  Rödlök låter jättegott, bara man doserar försiktigt, den tar ju så lätt över. Din version är säkert suverän. Och det pinfärska knäcket är ju ett måste.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...