onsdag 15 april 2009

Rester i ett större perspektiv - och
vad man kan göra med dem

I morse kunde man i DN läsa om familjen Billings ICA-butik i Lund, där man tillagar god mat av butikens egna rester. Ja, resterna är ju i det här fallet råvaror som annars skulle ha passerat bäst före datumet, eller grönsaker som det inte är något annat fel på än att man kanske behöver skära bort en liten bit. Otroligt föredömligt i vilket fall!
Nu skrev Anna Billing faktiskt om detta på Matgästen- bloggenTaffel för ganska längesedan, närmare bestämt i augusti förra året. Läs även detta fantastiskt trevliga inlägg som visar en ambitionsnivå hos en handlare som känns nästintill utopisk i min lilla värld, utlämnad som jag är på nåd och onåd åt min lokala ICA-handlares godtycke.

Sådana här initiativ blir jag bara lycklig av att läsa om! Skall det vara så svårt att tänka ett varv till? Ja, tydligen. Ett talande exempel är att "min" ICA Kvantum-butik anser sig för fin för att sälja varor med kort datum till ett lägre pris. Inte ens varor med bäst föredatum samma dag säljs till reducerat pris. När jag bad att få förklarat för mig varför, fick jag följande svar: Så gör inte vi. Uttömmande och logiskt, eller hur?

10 kommentarer:

 1. Visst blir man glad över en handlare som tar sitt ansvar och föregår med gott exempel. Han visar på, precis som du ;), att kurant mat inte skall slängas. Förhoppningsvis ger detta ringar på vattnet och fler butiker som följer efter.

  Att inte sälja varor till lägre pris pga att utgångsdatum närmar sig är ju bara fånigt. Det är väl jättebra att maten tas tillvara och inte slängs. Det måste ju vara näst intill omöjligt att lyckas köpa in precis den mängd kunderna vill ha just den här veckan. Vem vet vad fru/herr Svensson känner för just idag.... Samtidigt som man helst skall ha ett stort sortiment.

  En stor eloge till familjen Billing och till din inspirerande blogg.

  SvaraRadera
 2. Jag börjar ogilla ICA Kvantum. Jag frågade samma sak i "min", och fick samma svar. Tummen ner.

  SvaraRadera
 3. Såg också artikeln och inte bara känns det bra utifrån ett miljö mm perspektiv utan även som en lysande affärsidé. Enda sättet att få effekt på mossiga handlare är att välja med fötterna - om vår ICA handlare inte lyssnar så förklarar vi lite försiktigt att "tack för kaffet" och att det finns andra mathandlare som får sälja till mig framöver.

  SvaraRadera
 4. Tänk så glad man blir av goda exempel!
  Så vacker du är på nya bilden :)

  SvaraRadera
 5. Jag frågade samma sak på "min" Ica Maxi-butik och fick samma svar. Ica blir inte precis bättre och bättre...

  SvaraRadera
 6. Annika, kan du tänka mig suckandes just i detta nu.
  Du får mig att minnas några månader tillbaks i tiden till vår gemensamma "kära" Ica. Jag tror inte att jag hunnit berätta om det för dig, trots att jag faktiskt blev berörd av det som utspelade sig.

  På grönsaksavdelningen står en personal och sorterar ut "gamla" "mjuka" tomater. En av denna butiks stammisar som alltid pratar med allt och alla råkar passera, och börjar fråga såklart vad som händer med dessa tomater som sorteras bort.
  Ja, de skulle hamna i conteinern på parkeringen. Hon som inte är svensk (måste påpekas eftersom det inte är många svenskar som hanterar tomater på sydländskt vis), ifrågasätter detta och berättar att dessa tomater är utmärkta att göra tomatsås på. Hennes uppmaning är att sätta ner priset, så köper folk dem säkert till det endamålet.
  Personalen ger inte med sig utan fortsätter att sortera ut. Då ber hon om att få ta med sig lite av dem. Svaret blev ett enkelt och bestämt "Nej!" Hon tjatade på tills personalen säger -"Vill du ha några ruttna tomater får du hämta dem ur conteinern när jag kastat dem".

  Så var det med det......vill man ha mogna tomater på vår Ica, så finns de gratis i conteinern på Beas parkering :)

  SvaraRadera
 7. Beatrice tack ;)! Ja, familjen Billings ICA-butik låter för bra för att vara sann, på många sätt och vis. Jag blir avundsjuk.
  Faktum är att jag under dagen gått och retat upp mig på lokala ICA's oförmåga att lyssna på sina kunders önskemål. Snart måsta jag gå till attack mot dem och kräva bättring...

  Rebecca: Ja, just nu står Kvantum lågt i kurs...

  SIlver: Visst är det så, men så har vi också närhetsprincipen...ibland orkar man inte åka längre för att handla det nödvändigaste. Jag får väl brja sätta press på dem, som du säger.

  Sofia: jag läste t o m högt ur tidningen för min stackars man. Tack förresten *rodnar*, det är jag i lövräfsar-tagen på landet i helgen. Tar ju annars bara bilder på mat och barn ( i den ordningen).

  Jenny: Vad är ICA's problem egentligen? Jag skönjer ett klass-perspektiv. I mindre "fina" ICA Bandhagen säler de mionsann saåker med kort datum til bra priser, min fiiina ICA i Enskede sänker sig alltså inte så lågt?

  Lena: Du, vi får ta och starta ett upprop snart. Seriöst! ICA Bea får ta och skärpa sig. Nu har jag (och även du)samlat på mig så ånga exempel på missnöje, som jag inte haft tid och ork att ta tag i.
  Snart blir det en Bea-attack!

  SvaraRadera
 8. Håller med om ovanstående!

  Förresten, vilken fin ny bild på dig, Annika. Sådär såg jag också ut i helgen, med räfsan i högsta hugg och trädgårdshandskarna på.

  Massa hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 9. Fröken Dill: Tack skall du ha! Räfsan i högsta hugg...många lövhögar blev det, men så kapade min pappa en hög asp åt oss, så nästa vår lär det nog bara vara häldten så många löv!

  SvaraRadera
 10. Tack för alla glada tillrop! Jag är såå nöjd att det äntligen går att föra en vettig debatt om detta. Vi har ju drivit det här projektet sedan sensommaren -07, men köttfärsskandalen drev diskussionen i "fel" riktning. Den behövdes uppenbarligen av hygienskäl och fick svenska konsumenter att fokusera på råvaror på ett nytt sätt (uppföljning: innehållet i maten) men den sköt upp den här diskussionen i över ett år. Överkonsumtionen är förfärlig och detta var vårt enda sätt att möta den på ett affärsmässigt sätt.
  Min man var i ett tidigare liv officer och ansvarig för trossen. Själv har jag som frilansare en mångårig vana att vända på slantarna och laga mat med små medel. Det blev naturligt att ta in våra samlade intryck och erfarenheter i företaget för att vi skulle känna att det är "vårt".
  Som svar på klass-funderingen: ICA-handlarna äger sina butiker själva och kan därför påverka/anpassa butiken efter läge, kundkrets, konkurrens mm. Därför sådana skillnader. Men det är samtidigt en styrka, den ger möjlighet till egna initiativ. Eftersom vi ställer oss tveksamma till en andrahandssortering med kort datum parallellt med det vanliga sortimentet var förädling och tillagning ett naturligt och roligt val.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...