torsdag 18 december 2008

Ett försvunnet inlägg - kanelglass med glöggkokta sultanarussin


Jag upptäckte plötsligt idag att detta inlägg var borta! Det skulle ha publicerats den fredagen den 5:e med hjälp av funktionen schemalagd publicering, som jag så ofta använt mig av.
Nu är det borta.
Fullständigt försvunnet.

Nog så irriterande, så klart - men jag får helt enkelt återskapa det.
Jag lagade alltså en ljuvligt god, len kanelglass. Smaken fick jag av att tre kanelstänger fick koka i gräddmjölk tillsammans med en gnutta ekologiskt vaniljpulver.
Nu var inte mina kanelstänger pinfärska, så jag skulle rekommendera att den som har en nyöppnad påse nöjer sig med två stänger.
Sultanarussinen fick koka i Dufvenkrooks original. Därför fick barnen så klart inte smaka på dem. Lättglögg skulle givetvis ha fungerat lika bra. Russinen fick fin smak, och passade mycket bra tillsmmans med kanelen.
Kanelglassen var i sig en riktig höjdare, som jag kan tänka mig i många fler, framtida kombinationer. Både med exempelvis äpple och rabarber, när den härliga säsongen kommer tillbaka. Men glassen fick så fin, mild kanelsmak att den även skulle fungera med till exempel smulade pepparkakor, eller bara som den är.
Den är sig själv nog.

Kanelglass med glöggkokta sultanarussin
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
3 kanelstänger
1 krm ekologiskt vaniljpulver
5 äggulor
2 dl råsocker

Koka upp grädde och mjölk med kanelstänger och vaniljpulver. Låt sedan blandningen stå och dra i någon timma, så att gräddmjölken tar ordentlig smak av kanel. Vispa äggulor och socker pösigt. Plocka upp kanelstängerna ur gräddmjölken, och blanda den med äggvispet. Hetta sedan försiktigt upp glasssmeten i kastrullen igen, under noggrann omrörning.
Låt smeten svalna, och därefter bli kall i kylskåpet. Den får gärna stå och svälla över natten.

Låt en deciliter sultanarussin långsamt koka i 1,5-2 dl glögg. Tag kastrullen från spisen innan all glögg reducerats och kokat in i russinen; det skall vara några, sega matskedar kvar. Häll allt i en skåp, och förvara den i kylskåp så att russinen är kalla.
Ställ nu in den plastlåda i frysen, som glassen senare skall föras över till.

Kör glassmeten i glassmaskinen. Häll den sedan i den iskalla plastlådan. Fördela de glöggkokta russinen i glassen med hjälp av till exempel en slickepott.
Frys därefter in glassen, helst i uppemot två timmar.

8 kommentarer:

 1. Hej! Vad mycket gott som finns hos dig! Hur gör du när du använder funktionen schemalagd publicering? Det visste jag inte att det fanns nämligen. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Hur gott lät inte de här! Måste absolut provas. Tack för din fina kommentar om min blogg. Det värmde verkligen. Jag måste ju fråga, arbetar du med mat eller är det bara en kär hobby?

  Trevlig fredagskväll!

  SvaraRadera
 3. Fruktsallad: Tack, det var roligt att höra!
  Schemalagd publicering funkar så här: Om du tittar till vänster bredvid rutan för ettiketter när du skriver ett inlägg, så ser du att det står "Alternativ för inlägg". Om du klickar på det, så ser du att du själv kan skriva i önskat datum och tidpunkt. Sedan trycker du på "publicera" (viktigt!), och då kommer det upp ett meddelande som lyder ungefär "Detta inlägg kommer att publiceras (t ex) den 23 december kl 10:45".
  Sedan återfinner du dessa inlägg under "Schemalagdt" när du är i redigeringsfunktionen.
  Hoppas detta var en förståelig förklaring!

  Linnéas skafferi: matlagning och bakning är bara en hobby, men det är det roligaste jag vet, och jag lägger ned väldigt mycket tid på det. I synnerhet nu, eftersom jag är föräldraledig.
  Hoppas även du får en trevlig fredagskväll!

  SvaraRadera
 4. Tack för svaret! Jag ska kika! :)

  SvaraRadera
 5. Den här glassen hade jag helt utan tvekan - ÄLSKAT! :-)
  Mums!

  SvaraRadera
 6. Jennie: Den var jättegod. Verkligen riktigt smaskig.

  SvaraRadera
 7. Hej Annika! Försökte lägga in en kommentar tidigare här ikväll, men jag tycks ha missat att publicera eller så har du tagit bort den.

  Hur som helst, har inte blivit av att jag svarat på ditt mail heller;) Kommer att göra det dock inte ikväll. Har dock börjat följa din underbara matblogg. Har tidigare inte gjort något av dina recept men ikväll blev det kanelglassen. Smeten är i frysen. Jag tog Blossa KRAV-glögg och hoppas att det funkar lika bra. Håller tummarna att släkten kommer att gilla detta imorgon.

  Hoppas du får en toppenfin jul, så hörs vi snart (!?).
  Kram
  Kajsa I

  SvaraRadera
 8. Kajsa! Så kul att se dig här. Jag har inte plockat bort något inlägg, men vet att somliga sagt att också de misslyckats med att kommentera.
  Hoppas verkligen släkten gillar glassen.
  Ha en riktigt skön jul du/ni med! Stor kram från mig!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...