tisdag 30 december 2008

Bloggabstinens: akvavit- och konjakssås


Jaha - så länge kunde jag hålla mig borta.
Efter att utan större framgång ha försökt tillbringa lite tid framför TV:n, för omväxlings skull, insåg jag varför jag under höstens kvällar befunnit mig antingen vid spisen eller vid datorn.

Förberedelserna inför nyår har börjat, och under dagen som gick har råvaror inhandlats. Vi som skall fira in detr nya året, och laga mat tillsammans, har delat upp inköpen och förberedelserna.
Allt för att vi inte skall tillbringa hela morgondagen i köket, utan även kunna sitta ned och njuta av godsakerna.

Jag började nu i eftermiddagsförberedelserna inför morgondagens sexrättersmeny . Först ut var vår goda akvavit- och konjakssås. Den har i åratal varit det ultimatra tillbehöret till coeur de filet.
Ursprunget till detta recept kommer, om jag inte minns fel, från något gammalt nyårsnummer av Allt om Mat. Såsen är inte bara makalöst god, utan dessutom enkel att förbereda. Kanske kan någon inspireras av detta recept - om inte till nyår, så till någon annan måltid? Såsen passar så klart inte bara till oxfilé, utan även till exempelvis rostbiff.
När det handlar om nyårsaftons mat är vi traditionalister, och föga roade av att experimentera. En fin köttbit med goda tillbehör och ett bra vin - det blir faktiskt inte mycket bättre än så, i min värld.

Akvavit- och konjakssås
1 dl rödvin
3 dl vispgrädde
2 lagerblad
10 krossade enbär
4 msk fond (till exempel kalv-, eller vilt- och kantarellfond)

2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk konjak
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
2 msk akvavit

Häll vin, grädde, kryddor och find i en kastrull. (Det går faktiskt även bra med buljongtärning, om det kniper.) Koka upp, och stäng därefter av plattan. Låt kastrullen stå på eftervärme i 15-20 minuter.
Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en panna eller kastrull, och låt löken fräsa sig mjuk i smöret. Den skall inte ta färg. Häll sedan komjaken över, och låt den smälta in i löken. Pudra mjölet över, och sila över såsen. Smaka av med svartpeppar och akvavit.

Såsen går utmärkt väl att förbereda. Jag har som jag nämnde ovan själv gjort den ett dygn innan den skall förtäras. Se bara till att värma den försiktigt, när den kommer iskall ur kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...