måndag 22 december 2008

Krämig rotsellerisallad till julbordet


Jag gjorde en krämig sallad på kålrabbi tidigare i höstas, efter ett recept lånat från Mat & Vänner. Redan då funderade jag på om det inte skulle fungera bra att göra en liknande variant med rotselleri.
Det visade sig att det går alldeles utmärkt.
Rotselleri är min absoluta favoritrotsak, och den passar mycket väl tillsammans med ingredienserna i det ursprungliga receptet. Jag valde att lägga till en aning citronsaft. Det skulle säkert passa bra att strö över hackade valnötter innan serveringen.

Den klassiska salladen med rotselleri är ju annars Waldorfssallad. Nu innehåller sådan sallad majonnäs, vilket jag har lite svårt för. Inte god, hemlagad majonnäs - men jag har inte lust att stå och göra sådan bara för att jag behöver en gnutta i någon sallad. Dessutom tror jag att denna variant passar bättre på julbpordet. Den kommer bli bästa kompis med vår fina skinka, det är jag helt säker på.

Krämig rotsellerisallad
300 gram skalad rotselleri, finskuren
1 syrligt äpple, finskuret
1 dl crème fraîche
2 msk skånsk senap
1 liten rödlök, finhackad
1 msk citronsaft
(salt och svartpeppar)

Små, tunna stavar av rotselleri förvällls i lättsaltat vatten i ungefär fem minuter. Häll av vattnet, och skölj med kallvatten. Finhackad rödlök och finskuret äpple blandas med créme fraîsche och skånsk senap. Smaka av, och tillsätt eventuellt salt och peppar.
Rör ned rotsellerin och blanda väl. Låt salladen stå ett par timmar, eller gärna över natten, innan den skall ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...