tisdag 16 december 2008

Högtidsdagar som kolliderar
- äldste sonens chokladsnittar


Vi firar inte enbart jul under julhelgen. Vår äldste son fyller dessutom sex år på juldagen.
Denne gosse behagade titta ut två månader för tidigt. Han kom verkligen som en överaskning; en oväntad, senkommen juldagsklapp.

Detta innebär så klart dubbla förberedelser. Juldagen är inte direkt den roligaste dagen att fylla år, men den är åtminstone bättre än själva julafton. Da'n före da'n kan inte heller vara särskilt rolig att ha som födelsedag - det måste rimligen vara en av de absolut stressigaste dagarna på året?
Vi brukar blåsa upp ballonger på julaftons kväll, när barnen lagt sig. Jag har också för vana att lägga sista handen vid tårtan, eller ägna mig åt något annat födelsedagsrelaterat göromål, mitt i julmyset.
Juldagen skall vara sonens dag, även fast vi befinner oss mitt i julhelgen.

Nu råkar sonen vara lika mycket av en chocoholic som sin ömma moder. Han brukar alltid vilja ha olika varianter av chokladtårta, och har fått sin önskan uppfylld sedan han blev stor nog att kunna uttrycka den. Få se vilken sorts tårta det blir i år?
Han är även lik mig i det avseendet att han älskar småkakor. Då ligger det så klart nära till hands att improvisera fram en småkaka med stark smak av choklad.
Med inspiration från Anna Bergenströms chokladkolakakor skapade jag dessa sega, chokladmättade snittar. Jag använde mig av råsocker och sirap för knäckighet och seghet, samt ekologiskt vaniljpulver och fint hackad, mörk choklad för riktigt god smak.
Dessa kakor kommer garanterat uppskattas av födelsedagsbarnet i fråga. Att de dessutom fungerara utmärkt bra som julkaka är enbart en bonus.

Äldste sonens chokladsnittar
100 gram rumsvarmt smör
1 dl råsocker
2 msk siktad kakao
3 msk ljus sirap
0,5 krm salt
1 krm ekologiskt vanbiljpulver
75 gram 70% choklad, fint hackad
0,5 tsk bikarbonat
150 gram vetemjöl (cirka2,5 dl)

Blanda smöret med socker, sirap, vaniljpulver och salt. Rör sedan ned den fint hackade, mörka chokladen och bikarbinaten.
Därefter blandas mjölet i. Det kan behöva knådas i för hand.
Dela degen i två delar, och platta ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Degen skall vara cirka 4 millimeter tjock. Räffla gärna längderna med en gaffel.
Grädda på 175 grader i 12-15 minuter.
Det är noga med att passa chokladbaserade kakor, för de bränns lätt.
Låt längderna svalna någon minut, och dela dem sedan på snedden till snygga snittar.

4 kommentarer:

 1. Jag vet att Drottning Silvia, född den 23:e, berättade att hon hade aldrig problem att få kompisarna att komma på sin födelsedag. Mammorna tyckte det var jätteskönt att lämna bort barnen några timmar.

  SvaraRadera
 2. Åh ännu ett gott recept även detta måste testas vid julaftonsfikat när la´familia trillar in. Tur att er stora/lilla (6 år är ju inte så mycket;)) kille har förnuftiga föräldrar som ser till att dagen ändå blir hans trots att det är juldagen.
  //

  SvaraRadera
 3. Måste testa! Orkar inte riktigt baka så mycket i år, men det här verkar bara för gott!

  SvaraRadera
 4. CrimsonAnna: Kan just tänka mig det :). Silvias föräldrar måste ha varit mäkta populära.

  Anna: Kakorna är härligt chokladiga, men samtidigt väldigt mycket svensk småklaka. Jag älskar cookiues, men så här till jul skall det vara lite traditionellt, tycker jag.

  A: Klart du skall testa! Superenkelt recept, inte det minmsta krångligt, bara att platta ut, grädda och skära upp.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...