måndag 1 december 2008

Mangoglass

Den här glassen är en av de första smakerna jag lagade när jag fick min flitigt använda glassmaskin.
Jag är väldigt förtjust i mango, och godast blir glassen så klart om man har tillgång till färska frukter.
I fredags, när jag gjorde glassen, fick vi nöja oss med den frysta mangon ICA saluför. Den är okej, men inte fantastisk. Således blev det en mild mangoglass, men den som använder färsk frukt kan vänta sig en betydligt mer markerad smak.

Mangoglass
Glassmet:
4 dl grädde
2 dl mjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver
5 äggulor
2 dl råsocker

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en rymlig kastrull. Vispa under tiden äggulor och socker pösigt. Häll sedan den varma grädmjölken ölver äggvispet under omrörning, så att de blandas. Häll tillbaka smeten i kastrullen och hetta upp den under omrörning. Den skall inte koka. Häll sedan tillbaka den i bunken igen. Låt svalna, och därefter bli riktigt kall i kylskåpet. Glassmeten får gärna stå och svälla över natten.

Mangokräm:
2 paket fryst mango á 250 gram
0,5 dl råsocker

Koka upp mango och socker i en kastrull. Låt dem småkoka i 15-20 minuter. Därefter mixas blandningen helt slät, och hälls över i en skål. Låt svalna, och förvara sedan i kylskåp.

Glassmeten och mangokrämen blandas väl precis innan glasssmeten skall köras i glassmaskinen. Kör i maskinen, och låt sedan glassen några timmar i frysen innan den skall ätas.

9 kommentarer:

 1. Åh jisses så god den glassen såg ut! Så himla lyxigt med hemmagjord också! :-)

  SvaraRadera
 2. Jennie: Jag är helt beroende av hemmagjord glass. Vill inte tänka på alla konstiga saker de stoppar i den köpta glassen. Dessutom kan jag ju få den precis så som jag vill!

  SvaraRadera
 3. Är du nöjd med din glassmaskin? Vad är det för sort? Jag lånade en maskin för ett tag sen, men tyckte att det var svårt att få den att frysa även små satser glass. Trots att jag kylde smeten ordentligt innan...
  Å andra sidan kunde man göra vansinnigt goda glassorter!

  Dina ser toppen ut!!!

  SvaraRadera
 4. Jag har länge funderat på att köpa en glassmaskin då jag älskar glass, men det har inte blivit av. Rekommenderar du det eller?

  Glassen ser kanongod ut :D

  Nadja

  SvaraRadera
 5. Fröken Dill och Nadja: Jag har en Philips HR2304 glassmaskin som jag är nöjd med. Den är lätt att använda men skall snart få bli pensionär på landet. Jag har slitit den ganska hårt ;). Jag rekommenderar definitivt att skaffa glassmaskin.

  Även fast jag delar dina erfarenheter, Fröken Dill, jag måste alltid frysa glassen minst en timma (gärna längre) innan vi äter den.
  men det är det värt.
  Nästa maskin blir nog en sådan här från Philips.

  SvaraRadera
 6. Å, nu blev det svårt. Jag hade NÄSTAN bestämt mig för att köpa den billigare Philips-maskinen, 2304:an. Och så finns det en annan variant. Vad fick dig att bestämma dig för 2305:an?

  Undrar fröken Dill

  SvaraRadera
 7. Fröken Dill: Tja, ingen grundlig marknadsundersökning direkt....snarare känslan av att inte vilja köpa en exakt likadan, om den gamla skulle gå sönder. Men 2304:an är en BRA maskin. Man kanske skulle kunna kalla den för en "förstamaskin", om du förstår hur jag tänker?

  SvaraRadera
 8. Hurra, nu har jag en glassmaskin. Det blev en 2304 och jag är hittills jättenöjd! Experimenten fortsätter...

  Många hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 9. Det ser ju så underbart ut att det ine är sant. Verkar ganska lätt med, ska göras.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...