onsdag 31 december 2008

Preliminär nyårsmeny

Bilden är lånad från Easyart.

Vi håller oss till säkra kort.
Sådant som vi helt enkelt tycker är oerhört gott.

Därför satsar vi på tre förrätter - av den goda anledningen att dessa förrätter smakar så bra.
Den väl tilltagna varmrätten följs av både ostar och en mäktig dessert. När vi vilat upp oss efter dessa anrättningar, avrundar vi måltiden med kaffe och tryfflar från Chokladfabriken. Eftersom både vi och våra goda vänner varit flitiga besökare på Systembolaget inför denna stora mathögtid, kan dryckesvalen komma att ändras.

Med reservation för förändringar såsom barnrelaterade incidenter, plötsliga härdsmältor i köket, spontana kemiska reaktioner och annat oförutsägbart - här kommer nyårsmenyn 2008:

Hummer au naturelle med skirat smör
Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 2000 (nr 7329)

Skummande jordärtskockssoppa med färska räkor
Trimbach Riesling (nr 2639)

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798)

Liten råraka med löjrom, créme fraîsche och rödlökshack
Trimbach Riesling (nr 2639)

Coeur de filet med örtkryddad potatiskaka, akvavit- och konjakssås samt baconlindade haricots verts
Domaine du Vieux Lazaret (nr 2211)

Osttallrik: Chaume, Roquefort de papillon, Soignon getbrie
samt Brie de meaux
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2004 (nr 2304)

Chokladfondant med hemlagad vaniljglass
Castaño Dulce Monastrell (nr 8412)

Vad gäller ostarna, så borde jag definitivt ha konsulterat Fredrik på Who Cut the Cheese. Nu fanns det inte tid för det. Jag provsmakade och valde efter bästa förmåga, och hoppas att de skall funka tillsammans med det makalöst goda vinet. Fredrik tipsade om detta, och det var gudomligt gott tillsammans med tira mi sú, men skall enligt honom (och Systembolaget) fungera lika bra till ostar.

Chokladfondant är en efterrätt jag aldrig tidigare prövat att tillaga. Det enda osäkra kortet, den i bemärkelsen. Å andra sidan verkar det inte mer komplicerat att vi även som proppmätta och trevligt salongsberusade klarar av att klicka ut smet i smorda, lätt mjölade formar, sätta en timer på 8-10 minuter samt ta ut formarna, beströ dem med kakao och servera med en kula delikat, hemlagad vaniljglass.
Eller vad tror ni?

Jag återkommer. Definitivt med recept och detaljer - samt förhoppningsvis med hyfsade bilder.

3 kommentarer:

  1. Åh, det låter helt fantastiskt! Vilken suverän nyårsmeny! Tack för en fin blogg och gott nyttt år!

    SvaraRadera
  2. Haha.. det går nog bra :)

    Några tips bara:

    Monastrellen fungerar klockrent med Roquefort.

    Och Chaume tillsammans med klosteröl(typ chimay) eller annat mörkt öl.

    Soignon (ganska krämig?) passar med en Sauvignon Blanc/Pinot Gris.

    Kanske krockar alla smaksensationer lite med Recioton eller också jättebra.. Vore kul att höra resultatet!

    Allt annat låter ju helt fantastico!

    SvaraRadera
  3. Och hoppsan, det blir ett bordeauxvin till maten... spara lite till brien!!!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...