lördag 13 december 2008

Lucia-tryffel med Limoncello


Tänk på det mytomspunna helgonet. Sicilien. Solmogna citroner.
Gör därefter en brutal helomvändning, och befinn dig åter i det svenska decemberrusket.
Nu krävs det något som väcker smaklökarna, innan de helt trubbas av efter överexponering av traditionella julkryddor.

Jag ville anknyta till Lucias sicilianska ursprung - och samtidigt få en förevändning att använda flaskan med Limoncello som stod i kylskåpet. Resultatet blev dessa luciatryfflar av vit choklad, smaksatta med just den ovan nämnda, mycket citronsmakande likören.
Om du nu inte råkar ha en dylik flaska i ditt kylskåp, så skulle jag rekommendera dig att smaksätta tryfflarna med finrivet citronskal som fått dra i vodka. Det borde bli precis lika gott.
Det här blir en tryffelsmet av den fastare slaget. Med fast menar jag att den inte kladdar, när man rullar kulor av den. Den smälter inte heller när man doppar den i vit choklad.
Med andra ord är det en riktigt delikat, snäll och lättlagad godsak.

Luciatryfflar med Limoncello
200 gram vit choklad av god kvalitet
2 msk Limoncello
2 tsk finrivet citronskal

200 gram reven, vit choklad att rulla tryffelkulorna i

Smält chokladen över vattenbad. Rör ned Limoncello. Chokladen reagerar omedelbart genom att tjockna till en fast, lite kornig smet. Rör ned citronskalet i chokladsmeten, och låt den stelna. Du kan ställa in den i kylskåp, men då måste du ta ut den en bra stund innan du tänker forma kulor av den.
Det kan först tyckas underligt att det skall gå att forma kulor av denna fasta massa, men det går alldeles utmärkt att rulla mellan handflatorna.
Smält ytterligare 200 gram vit choklad över vattenbad. Detta är aningen för mycket, men det är så mycket lättare att doppa tryfflarna, om det är rikligt med choklad i skålen.
Det som blir över kan du bara bre ut på bakplåtspapper, strö goda nötter över och låta stelna. Bryt det sedan till bräck, och du har ytterligare ett julgodis.
Doppa tryffelkulorna i den smälta chokladen med hjälp av till exempel två små gafflar. Låt överflödig choklad rinna av ordentligt , innan du placerar tryffeln på bakplåtspapper.
Jag skulle gärna ha lyxiga utensilier såsom ett nät eller dylikt, där tryfflarna kan droppa av, men sådana avancerade redskap saknas i nitt kök. Det går bra ändå.
Förvara tryffeln svalt, men ta fram den i rumstemperatur en stund innan den skall ätas.

7 kommentarer:

  1. Tack för tipset:) Kom på att den vita chokladen som blir över kan ju rivas till när man lagar andra tryfflar:)

    Själv ska jag i veckan som kommer ge mig på mitt första tryffelkok dock efter annt recept.

    SvaraRadera
  2. Limoncellon får mig att tänka på att Solens Mat snart börjar igen. Favoritprogram!

    SvaraRadera
  3. Men hallå, är det inte dags att börja sälja hemmagjort julgodis över nätet snart?? Sitter här och dreglar lite!

    SvaraRadera
  4. CrimsonAnna: Bra tips måste man ju dela med sig av! Hoppas du publicerar tryfflarna på bloggen.

    Mimmi: Jag missade Solen Mat igår, måste kolla efter repriser eller SVT Play!

    Fredrik: Det var en fantastisk komplimang. Men som den glada amatör jag är, håller jag mig till den närmaste kretsen och utsätter dem för mina experiment....

    Jessica: Du kan ju alltid komma förbi och få samkprov!

    SvaraRadera
  5. Men, men...(snyft) jag trodde att jag var i den närmsta kretsen ;)

    SvaraRadera
  6. Fredrik: Fortsätter du lika idogt att leverera den här typen av kommentarer, så får jag nog snart lägga undan en lite smakprovskollektion till dig ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...