fredag 12 december 2008

Hallontryffel


Nu är vi i Göteborg. Gårdagen ägnades till stor del åt tryffeltillverkning. Ett av resultaten presenterar jag här.
Hallon och mörk choklad pasar mycket bra ihop. Receptet resulterar i en ganska mjuk tryffel, som blir klassiskt kletig att forma till kulor.
Sådan tryffel väljer jag att inte doppa i smält choklad. det går givetvis bra att rulla den i kakao, men jag föredrar av rulla den i finriven, mörk choklad i stället.

Om du skulle vilja ha en fastare tryffel, kan du dra ned på grädden - eller helt avstå från den. Var inte rädd för att experimentera. Det blir ju oftast gott, även fast utseendet inte alltid blir precis så som man föreställt sig i sin fantasi.
Utseendet på essa tryfflar skulle man lite välvilligt kunna beskriva som charmigt hemmagjorda. Smaken är i varje fall ljuvlig

Hallontryffel
200 hgram frysta hallon
2 msk råsocker
200 gram mörh choklad, 70%
0,5 dl råflorsocker
0.5 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad 70%, finriven

Koka samman hallon och socker. Mixa med mixerstav, och passera sedan genom finmaskig sil.
Smält chokladen över vattenbad. Blanda ned de passerade hallonen, och blanda väl. Rör sedan ned siktat florsocker och vispgrädde. Låt tryffelsmeten kallna i kylskåp.
Forma till cirka 20 kulor. Riv mörk choklad fint på rivjärn. Chokladen blir snyggast om den är kall när man river den.
Rulla tryffelkulorna i den rivna chokladen. Förvara tryffeln svalt, men ta fram den en stund inna den skall ätas.

4 kommentarer:

  1. Men gud så gott! Har dock inga hallon hemma men björnbär, det har jag i massor! Tror du att det funkar istället? :-)

    SvaraRadera
  2. I helgen ska det bli julförberedelser till 100% och de t här receptet ska jag göra!

    SvaraRadera
  3. Jennie: Björnbär funkar säkert ypperligt!

    Jeccisa: Kul! Hoppas det blir bra!

    SvaraRadera
  4. Mmm så smarrig ska ta vara på lite av alla hallon som svärmor har plockat å göra dessa mumsbitarna. Tack för all inspiration du ger mig och alla andra.

    Anne

    P/S Idag hittade jag Mutti-sortimentet i vår nyöppnade City Gross-butik ska bli kul att testa i fredagssoppan..

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...