lördag 26 maj 2012

Rabarber, rabarber - mina bästa recept

Under sen senaste veckan har jag bloggat om både kardemummakryddad rabarbersoppa med vaniljmascarpone och rabarbersås med stjärnanis. När jag satt och förberedde dessa inlägg i måndags kväll började jag leta i Smaskens-arkivet, eftersom jag visste att det funns en del guldkorn som förtjänar att uppmärksammas på nytt.

Till min stora förvåning upptäckte jag godsaker jag inte ens mindes att jag lagat. Och när jag trodde jag hittat allt, och gick igenom inläggen för att samla ihop bilder - då upptäckte jag ytterligare två recept, som jag hade missat.

Ganska tidigt i matbloggarkarriären (vilket inte minst syns på bildkvaliteten) gjorde jag rabarberripplad kanelglass.

En sommar kokade jag läcker hallon- och rabarbersylt, som passade alldeles strålande bra på en bit hembakadm generöst smörad baguete.

Inspirerad av sylten lagade jag en hallon- och rabarberglass, som inte minst lärde mig ett och annat om hur man snabbar på glasstillagning när man har tidsnöd (och för första gången någonsin lyckats med konststycket att bränna vid en glassmet).

Hösten 2010 kokade min man för första gången rabarberchutney med gröna tomater. En helt fantastisk chutney, som passar lika bra till fläsk som till fågel.

På tal om fågel, så har jag även lagat rabarbersmaksatt sås till ugnsstekt anka. Rabarbern syra passar (föga förvånande) något rent otroligt bra till ankan.

En vår hittade jag en trevlig produkt på lokala ICA, som jag vare sig förr eller senare stött på. Den resulterade i kräm av ekologisk jordgubbsrabarberVisst är det lite underligt att man saluför rabarber, utan att ange art och smak? Vem kan tänka sig att butikerna skule sälja äpplen, utan att ange deras fullständiga namn?

En tid snöade jag in på rabarbercheesecake. Det blev så småningom två olika recept. Den första, rabarbercheesecake med vaniljdoftande jordgubbssås, blev onekligen mycket god, men ändå inte riktigt så som jag föreställt mig att den skulle bli.

Därför gjorde jag ett nytt försök, som resulterade i en skapelse som jag föga ödmjukt gav namnet den perfekta rabarbercheesecaken. Ingen falsk blygsamhet här, inte.

Juvelen i kronan utgörs av en otroligt god efterrätt, som jag skäms å mina egna vägar att jag endast lagat vid ett enda tillfälle. Hur har jag kunnat glömma min rabarber-crème brûlée?

Om ni inte fått en överdos vid det här laget, så måste jag påminna om receptet som renderade mig en finalplats till Årets bak- och dessertmästare 2011, nämligen mandelkaka med ugnsbakade rabarber och vaniljmascarpone. Ugnsbakade, läckert rosaröda bitar av rabarber, som blir mjälla och fina, men ändå behåller sin form. Ja, där dök kombinationen rabarber och vaniljmascarpone upp igen. De passar nämligen sällsynt bra ihop.

Edit 140618: Också dessa små, läckra mini-panna cottor med rabarberkompott och kardemummakryddat havrekrisp måste givetvis få vara med bland mina bästa rabarberrecept.

Förhoppningsvis kan något eller några av dessa recept inspirera er, om inte annat så till att skapa egna varianter utifrån mina förslag? I min värld kan man knappast få för mycket av rabarber. Mitt bästa tips är att verkligen unna sig att plocka stjälkarna medan de fortfarande är ganska späda. Det går faktiskt att dela dem och frysa in, om man får en väldigt riklig skörd. De smakar så mycket bättre, om de inte tillåts blir för grova.

3 kommentarer:

 1. Oj vad mycket gott det finns att göra med rabarber. Jag är jättedålig på att använda rabarber själv, beror nog på att jag inte odlar den själv, får kanske sätta en planta....

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt inspirationsinlägg!

  SvaraRadera
 3. Martina: Det är bara att sätta igång :-). Plantera en planta, vet jag!

  Jenny: Tack, det var det jag hoppades :D

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...