måndag 3 maj 2010

Rabarber-crème brulée
-det godaste i vår?

Ända sedan jag först läste om rabarber-crème brulée, har jag varit vansinnigt sugen på att pröva att laga det. Sanningen att säga är jag annars mer av en créme caramel-person, fastän jag till min stora förvåning inser att jag obegripligt nog inte bloggat om denna favorit bland desserter.
Jag har först på senare tid insett storheten hos créme brulée. Mina känslor för rabarber är mycket varma, på gränsen till passionerade. Inte vad gäller de gamla vanliga pajerna, men det finns få saker som slår min mammas rabarberkräm. Rabarbercheesecaken jag lagade härom sisten var även den en riktig fullträff. Nu kan jag glad och nöjd dela med mig av ytterligare ett fantastiskt rabarberrecept.

Eftersom detta faktiskt var första gången jag gav mig på att laga denna omåttligt populära dessert, var jag tvungen att läsa på och jämföra olika tillagningsangivelser. Jag blev verkligen inte klok på hur många äggulor som är optimala i relation till mängden grädde och mjölk. Jag kan bara konstatera att mina åtta ganska små äggulor helt klart var precis på gränden. Nästa gång ska jag välja större ägg, eller lägga till två gulor. Men smaken - smaken...den lämnade inget övrigt att önska. Syrlig rabarber och söt, vaniljmättad gräddkräm är som gjorda för varandra.
En extra fördel är att denna dessert dessutom går bra att förbereda dagen innan.

Nu råkade vi ha en sådan liten brännare i vår ägo (oklart varför), som numera verkar gå under det inofficiella namnet crème brulée-brännare, men jag har läst mig till att det går lika bra att ställa in portionsskålarna under ugnens grillgaller, fastän de givetvis måste vaktas noga, eftersom socker kan brännas på ett par sekunder.

Rabarber-crème brulèe (6 portioner)
200g rabarber
1,5 msk råsocker
2 msk vatten
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl gammaldags mjölk
10 små äggulor, eller 8 stora
0,75 dl råsocker
extra råsocker till sockertäcket

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva rabarbern i centimetertjocka skivor, och blanda dem i en form tillsammans med råsocker och vatten. Baka dem i ugn i drygt 20 minuter, tills de mjuknat. Fördela dem därefter i sex portionsskålar. Sänk ugnsvärmen till knappt 150 grader.
Medan rabarbern står i ugnen förbereder du krämen. Vispa äggulorna med sockret. Hetta upp grädde och mjölk (gärna i en teflonkastrull; en av de få gånger jag föredrar sådana) tillsammans med den urskrapade vaniljstången och dess frön. Tillsätt äggvispet under omrörning till den heta gräddmjölken, och sjud sedan försiktigt, och under flitig omrörning, på svag värme tills blandningen märkbart tjocknat. Skumma av allt skum från krämen, och fördela den sedan varsamt i skålarna. Ställ dem i en form, fyll dem med varme vatten upp till halva formarna, och tillaga sedan crème brulèerna i 40 minuter. De dallrar fortfarande under ytan, men de är klara.
Låt dem svalna till rumstemperatur, och förvara dem därefter i kylskåp.

Innan serveringen strör du ett lager av råsocker över ytan på portionsskålarna; hur mycket är en smaksak, men snåla inte. Ställ dem under ugnens grillgaller, och låt sockret börja smälta, bubbla och få färg, eller använd dig ännu hellre av en liten brännare, för att sveda sockret till ett krasande, knäckigt täcke. .

8 kommentarer:

 1. *skrik* appropå leda fresterska, detta var tamejfan det finaste jag sett sen studenten! :D

  SvaraRadera
 2. Detta måste jag prova! Det blir definitivt det godaste i vår!

  SvaraRadera
 3. Intressant! Nästan denna rätt, fast "upp och ner" med bruleen underst och bakad rabarber överst blev jag bjuden på under ett jobbmingel häromdagen. Kocken var Stefan Eriksson, årets kock 2005. Mycket, mycket gott var det trots att jag normalt vare sig gillar pannacotta, bruleer eller creme caramel! Den fräscha, syrliga rabarbern till den vaniljiga, krämiga bruleen. Mums!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Nu har både Gitto och du fått fram era brännare - men min står fortfarande och dammar. Men inte länge till, den där bruléeen var riktigt fin, Annika!

  SvaraRadera
 5. Ohoj, detta måste provas! Ska inhandla en brännare i helgen, vi har nämligen provat det där med att bränna sockret i ugn och blev inte alls nöjda med det. Bruléen hann bli lite ljummen innan sockret var färdigbränt och det blev inte alls gott. Efteråt läste vi ett tips någonstans att man skulle spraya lätt med lite vatten på sockret så blev det bättre. Men en brännare har vi länge haft på önskelistan och nu ska en flytta in hos oss!

  SvaraRadera
 6. Mikkan: Det borde vara straffbart att lägga ut sådana där statusrapporter fulla av pecankolapaj som du gör ;). Jag måste ju ge igen på något sätt!

  Fröken Dill: Kul! Just rabarber och vaniljgräddtonerna passar ju så bra tillsammans; gott betyg att du gillade det. Jag har funderat på panna cotta med rabarbertäcke. Eller har jag kanske rdan lagat det någon gång? Minnet sviktar betänkligt ibland.

  AnnaB: Jag är så hopplöst efter med att läsa matbloggar, har inte hållit tempo de senaste vecorna. Måste kolla Gittos créme brulèe!
  Minns inte alls varför eller när min man skaffade brännaren, men den var ju väkdigt effektiv!

  Håkan och Anki: Brännaren fungerade jättebra Jag har faktiskt ett svagt minne av att jag prövade att laga crémee brulée för ett par år sedan, och brände hela rasket under grillen. (Det ligger lite halvt förträng i den del av hjärnan där jag gräver ned misslyckanden i köket...)

  SvaraRadera
 7. det finns dyra brännare i vissa matlagnings webbshoppar men den vi har är enklast möjliga och den fungerar:

  http://www.clasohlson.se/link/m3/Product,Product.aspx?artnr=30-8274

  SvaraRadera
 8. Det här både låter och ser supergott ut, ska prova det här då rabarberna börjar odla , mums! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...