söndag 13 maj 2012

Den fantastiska chilenska såsen

A är en av de vänner jag känt längst, och det var redan förra våren jag drog mig till mines att hon berättat om sin pappas fantastiska chilenska sås. A's matintresserade pappa J lagar en fantastisk sås, en universalsås som verkligen går att använda till allt möjligt. Jag har hört talas om denna sås många gånger, och smakade till slut efter många om och men på den för drygt ett år sedan. Den var grymt god, och den är dessutom hållbar upp till sex månader i kylskåp.

Personligen tycker jag inte att den behöver saltas. Jag lagade till den igår, och tingades fuska en smula, då jag hade missat att originalreceptet innehåller mejram. Nu råkar jag tycka att mejram är en ganska trist och fadd krydda (förlåt mig, om jag stöter mig med någo), åtminstone i torkat skick. Nu fick det bli som det blev; jag villa laga till såsen, och det fick bli baserat på de ingredienser jag hade att tillgå.

Vad jag däremot inte kompromissade med, det var att skaffa riktig koriander från en asiatisk butik. Den krukodlade som säljs i vanliga matbutiker är så vek i smaken att den mest fungerar som dekoration (nu överdriver jag, men bara lite).

Själva basen i såsen utgörs av en produkt som jag inhandlade i den latinamerikanska butiken längst in i Hötorgshallen. Min vän A rapporterade härom månaden dystert att denna sås nu verkar vara i stort sett omöjlig att få tag på i Göteborg, varför J hade tagit med sig ett par flaskor hem från sin senaste Chile-resa. Med andra ord borde jag nu vara en god vän och ta med mig ett par flaskor ned, nästa gång jag besöker Göteborg (vilket jag, som ni vet, gör med jämna mellanrum).

Denna sås kommer bli vår sommarfavorit, var så säkra. Igår åt vi den i fajitas med grillad njurtapp. Den skulle ha fungerat lika bra till flankstek. Ja, faktum är att den nog fungerar till det mesta. Jag kommer pröva mig fram, har så säkre.

J's starka sås
J, som är kemist, hävdar att man inte ska tillsätta salt till såsen, för då möglar den.

1 knippe färsk koriander
0,5 dl torkad timjan
0,5 dl torkad spiskummin
(0,5 dl torkad mejram)
Aji Chileno, röd chilisås, utan kärnor
7-8 vitlöksklyftor, krossade eller grovt rivna
1 dl olivolja + olja att täcka såsen i burken
2 tsk rödvinsvinäger (kan blandas ut med lite balsamico)

1. Skölj koriandern noga och hacka bladen fint. Häll dem i en skål.
Mal eller mortla de torkade kryddorna, och blanda med koriandern.
3. Häll i hela flaskan (ca 15 cl) Aji chileno, och rör om.
5. Krossa eller riv vitlöken, och blanda i.
6. Häll i vinäger och olja, så mycket olja så det täcker övriga ingredienser. Blanda noga.
7. Häll såsen i en burk, och täck ytan med olivolja. Förvara i kylskåp.

2 kommentarer:

 1. Såsen heter Pevré du skriver om, Aji är Huvudingridiensen man använder sig utav med dom andra ingridienserna du skrev.

  Då blir det Pevré, Finns en påse man kan köpa annars också som heter "Aji" den är ännu bättre än den flaskan, den flaskan kan man nästan hälla på direkt på det man vill äta :)

  Men denna gryma sås har alltid funnits i mitt kylskåp och min familjs kylskåp också :)

  /Daniel (Chilenare)

  SvaraRadera
 2. Nej ett vanligt ett pebre recept innehåller inte timjan, mejram,spiskummin eller vinäger. Dessutom använder man färsk tomat i som bas som blandas med färsk aji chili eller aji sås och citron. Däremot så finns det lika många pebre recept men detta är inte pebre.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...