söndag 22 augusti 2010

Min mans chutney på
gröna tomater och rabarber

Vi har på prov odlat tomater på landet i sommar. Trots det bästa tänkbara läget, mot en vägg, med sol i stort sett hela dagen, mognade bara ett fåtal tomater.
Med andra ord är ett växthus den enda vägen att gå för att få fullmogna tomater. Å andra sidan kan vi göra roliga saker med gröna tomater, som man inte nödvändigtvis kan med röda.

Min man hade fått lust att göra chutney på gröna tomater. Jag tyckte att vi även skulle tillsätta lite av våra egenodlade rabarber. Vi kryddade med kanelstång, färsk ingefära och torkad chili. Resultatet blev strålande bra; så bra att jag bestämt tror att vi måste odla (eller åtminstone skörda) lite gröna tomater också nästa år. Det var en ren chansning att kombinera tomaterna med rabarber, men de passar verkligen otroligt bra ihop.

Grön tomat- och rabarberchutney
250 gram gröna tomater, snoppade
100 gram skivade rabarber
1 rejäl tumstor bit färsk ingefära
1 liten torkad pepparfrukt
2 schalottenlökar, skurna i tunna halvmånar
2 kanelstänger
1,5 dl råsocker
1,5 dl vitvinsvinäger

Lägg alltsamman i en kastrull, och låt det koka upp. Låt småkoka i 30-40 minuter, på låg värme, så att inte chutneyn bränns vid. Mosa tomaterna försiktigt med en slev, allt eftersom med att de mjuknar. Skumma om det behövs.
Låt chutneyn svalna, och förvara den sedan i kylskåp i en väl rengjord glasburk. Jag kan inte svara på hur länge den kan tänkas hålla, men det kanske någon läsare har erfarenhet av?

5 kommentarer:

 1. Det finns ju en enorm mängd tomatsorter, vissa passar sig bättre i växthus men en del klarar sig riktigt bra på friland. Jag brukar odla tomater på friland och det funkar rätt bra bara man försår tidigt och låter dem växa till sig ordentligt inomhus (och planterar om och planterar om...). Nu är huvudet helt blankt, jag kommer inte ihåg nån av de sorter jag använt, men kolla med fröken Dill, hon är ju något av en tomatexpert.

  SvaraRadera
 2. Den låter riktigt fin, jag tror på rabarber + tomat. Vi odlar i växthus så vår tomatsäsong sträcker sig in i oktober. Men jag kanske borde nalla ett par gröna ändå??

  SvaraRadera
 3. Anna: Jag ska inte påstå att vi gjorde någon grundlig research...vi tog de plantor vi hittade på plantagen. Jag ska definitivt kolla lite mer inför nästa säsong. Dillen är ett hett tips, hon verkar ju ha koll på det mesta!

  Anna B: Rabarber och tomat visade sig vara bästa vänner - jag kände det på mig! Definitivt värt att nalla några tomater och pröva.

  SvaraRadera
 4. Kaxigt och kul - igen visar det sig att det ofta blir bra om man "tar vad man har" och kryddar med lite fantasi.

  SvaraRadera
 5. Kul kombo, det gäller att våga för att vinna! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...