torsdag 31 maj 2012

Korvhantverk, såväl till namnet som till gagnet

På bilden skymtar I huvudet på Elvaelva, bredvid henne Fredrik och vid stekpannan Jon/Korvhantverk; bild från kvällen på PS Matsal

Jag hade läst om korvarna från Korvhantverk hos Fredrik på Who Cut the Cheeze; jag hade insett att den för mig närmaste återförsäljaren måste vara Sovel i Sickla (som jag passerar ibland), men jag hade inte haft nöjet att smaka på dem. Inte förrän vi träffades den där trevliga kvällen på PS Matsal, med anledningen av Bloggreceptboken.

Det var en smakrevolution i munnen, en ren njutning, som fick mig att högljutt bedyra att det var något av det godaste jag ätit i korvväg. Jag började genast twittra med hemsnickrade hashtags som blev närapå ekivoka när jag försökte sätta ord på hur gott alla dessa korvar smakade.

Jag ville spara allt detta till ett alldeles eget inlägg, och aå gick tiden. Nu är det dags att göra lite välförtjänt reklam för dessa goda korvar. De liknar inte de färska korvar jag vanligtvis köper, och jag skulle inte välja dem i alla sammanhang, trots att jag verkligen tycker att de är helt fantastiska. Det som främst särskiljer korvarna från Korvhantverk från andra färska korvar, det är att de tillämpar den naturliga fermenteringsprocess som sätter igång första dygnet av salamiproduktion, samt att de använder mjölksyrakultur(så vitt de själva vet) är de första som använder mjölksyrakultur istället för nitrit i färsk Brühwurstkorv i större skala. Det gör att deras korvar har en aningens syrlig ton, som påminner mig vagt om isterband (som jag älskar).

Just den där diskreta syrligheten i kombination med den fina smaksättningen fick mig ohjälpligt på fall. Bor ni så att ni har möjlighet att pröva dessa korvar, så tveka inte. Jag ska själv pallra mig iväg och handla så snart jag bara får tid.

Korvarna finns i smakerna Parmigiano Reggiano, Fänkål, Chorizo (med Pimenton de la Vera, det goda, rökta paprikapulvret), Rostad Vitlök (med chili) samt snart (?) en lammkorv à la Merguez, fast utan harissa.
Jag är ju minst sagt förtjust i fänkål, och måste nog framhålla den som min favorit, men samtliga korvar smakar oerhört gott.

Jag kan för övrigt meddela att vi beställt ett korvhorn. Förr eller senare ska det tillverks korv i detta hus. Jag har inte gått min korvkurs för inte.

1 kommentar:

  1. Helt missat detta inlägg! Well put och vilket jääävla kort! ;)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...