onsdag 2 maj 2012

Friterad nors med mojo rojo
à la Hav

Jag bloggade om kokboken från Hav för en dryg månad sedan, och i veckan som gick fick jag den i min hand; personligen överlämnad av Pär-Anders Bergqvist, en av männen bakom boken i fråga. Jag som inte är bortskämd med gratis kokböcker är givetvis mycket tacksam för detta.

Pär-Anders fick mig dessutom att våga pröva att tillaga nors, en liten fisk som fram tills i fredags var relativt okänd för mig. Jag kände till uttrycket att "vara skapt som en nors", men bortsett från detta något kryptiska talesätt var själva fisken i fråga höljd i dunkel.

Så är nu inte längre fallet. Det var enkelt att tillreda de små fiskarna, och gott blev det. Jag vet att man inte måste rensa fisken, men vi vade att göra det, och om man är någorlunda bekant med att rensa småfisk är det inte till minsta bekymmer.

Jag sköljde norsen, torkade av den, doppade i mjöl och salt och friterade hastigt i varmpressad rapsolja. Därefter serverades de tillsammans med mojo rojo. Detta blev minst sagt lyckat - vi kommer laga det igen var så säker. Mojo rojo lär fungera alldeles strålande bra till pankopanerad kolja, eller annan stekt fisk.

Mojo rojo
Då vi forfarande är utan fungerande ugn, gjorde jag såsen på köpt grillad paprika i vinäger. det blev jättegott, så jag kommer nog hålla mig till det, även när vi återigen kan grilla paprika. Den som själv grillar sin paprika, ska smaka av såsen med lite vitvinsvinäger.

1 röd paprika, rostad och skalad
2 vitlöksklyftor, rivna
(2 msk vitvinsvinäger)
1 skiva vitt bröd, tärnad
1 äggula
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
2 krm salt
1,5 dl olivolja

1. Mixa alla ingredienser, förutom oljan.
2. Tillsätt oljan droppvis.
3. Förvara såsen i kylen tills den ska ätas.

1 kommentar:

  1. Mums för Mojo rojo! Gott med koriander i också på t ex pasta med stekta paprika- och lökstrimlor och riven homage (hård getost) på toppen. Kanske lite paprika på paprika dårå men det går lika bra med zucchini eller annan mjukare grönsak.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...