tisdag 29 maj 2012

På buffén - strimlad kyckling i
pimpad tomatsås

De senaste året har jag i mitten av maj haft öppet hus med buffé, i samband med att jag fyllt år. I år blir det annorlunda. Med försäljning av fritidshus, uppskjutet barnkalas och ett vardagsrum belamrat med flyttkartonger är just konceptet öppet hus något av det sista jag tänker på.

Förra året bjöd jag däremot på mat och dryck, och hade en minst sagt trevlig kväll. Jag skapade några nya recept som blev mycket lyckade, bland annat ett recept på strimlor av kyckling i en väldigt god sås. Jag ville ha en kycklingrätt på min födelsedagsbuffé, men inte något jag lagat tidigare. Marinerade kycklingbröst och grillade drumsticks i all ära - det var inte det jag var ute efter. Jag hade haft en liten idé som legat och surrat i bakhuvude, nämligen att laga en variant på den starka sås som vi i åratal lagat till räkor.

Vi använde oss av köttet från två hela kycklingar, men det går så klart lika bra med kycklingfiléer. Dock skulle jag rekommendera en blandning av bröst- och lårfiléer. Jag skulle uppskatta att detta räcker till buffé åt 15 vuxna, med utrymme för att man vill ta om och smaka mera. Rätten bör tillagas senast dagen innan, gärna två dagar innan. Kycklingen suger åt sig smak från såsen och blir bara godare av att få stå till sig.

Picnicmat? Ja, varför inte ta med sig denna kycklingröra och ett stort bröd nästa gång familjen behöver matsäck?

Strimlad kyckling i pimpad tomatsås
Förberedelser: 30 minuter

2 kycklingar à 1,2 kilo (cirka 750 gr kycklingkött)
1 burk hela, konserverade tomater
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl Eau-de-Vie
0,5 dl olivolja
2-3 tsk sambal oelek
2 tsk råsocker
2 tsk flingsalt
3 schalottenlökar, finhackad
0,5 dl finhackad dill

1. Mixa de krossade tomaterna släta. Häll dem i en kastrull.
2. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, Eau-de-Vie, olja, sambal oelek, råsocker, salt och schalottenlök.
3. Låt såsen koka upp, och sedan stå och småkoka i uppemot 20 minuter.
4. Stycka under tiden kycklingarna; skär loss och strimla köttet - eller, strimla en blandning av lårfiléer och bröstfiléer.
5. Rör ned kycklingköttet i såsen, och låt alltsammans småkoka i cirka 15 minuter.
6. Häll upp kycklingröran i en skål, och låt svalna,innan du blandar i dillen. Förvara i kylskåp.

2 kommentarer:

  1. Jag minns denna sedan förra året, men det blev aldrig av att jag lagade den, men det får det bli ändring på nu. :)

    SvaraRadera
  2. Matarkive: Kul att du inns receptet, Hanna! Det blev verkligen riktigt gott.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...