torsdag 17 maj 2012

Smaskens bästa tårtor
- min födelsedag till ära

Tårtan här ovan hittar ni här.

I dag fyller jag år. Vad kan då passa bättre än ett inlägg där jag gör en djupdykning i mina egna tårtarkiv, för en riktig tårtfrossa? Ironiskt nog har vi fortfarande inte någon fungerande ugn, så något faktiskt tårtbakande är just idag inte aktuellt för min del. Yngste sonen, som för övrigt fyllde år igår, fick nöja sig med en köpt tårta, precis som jag själv kommer få göra. Jag brukar annars inte försitta chansen att baka just till födelsedagar och högtidsdagar. Det är då jag satsar helhjärtat; jag bakar annars inte särskilt mycket sött.

Maj och juni månader är för många av oss fulla av kalas av olika slag; födelsedagar, skolavslutning, studentmottagning, bröllop eller rätt och slätt bara vårfest. Jag blev själv riktigt överraskad när jag påmindes om allt jag bakat och bloggat om under årens lopp. Här finns säkert något som passar de flesta smaker.

Jag hittade också några godsaker från förra årets gästspel på alltommat.se, som jag kommer återblogga under maj. Återigen - recept som är för bra för att falla i glömska, i ett arkiv på en helt annan adress. Därför lockar jag er med lite ögongodis i form av denna cocosflarntårta med hallon:

En anan godsak var min citronsemifreddo med lemon curd och minimaränger:

Jag börjar kavalkaden av ett axplock av redan bloggade recept med en marängtårta med lemoncurd och grädde. Denna tårta är för många en modern klassiker, och allra godast blir den i mitt tycke om den serveras med jordgubar, så som jag gjorde när bilden togs, för nästan tre år sedan, då vi firade äldsta dotterns femte födelsedag i slutet av juni.

Jag har redan nu i början av maj fått tag på riktigt smakrika och söta Spanska jordgubbar; jag har nämligen pinsamt svårt för att vänta in de svenska, så jag måste fuska en smula.

Ett annat år experimenterade jag vilt, och resultatet blev den flädermousstårta med raspberry curd och hallongelé som ni ser här ovan. En väldigt god tårta; om den ser krånglig ut att göra, så är det helt fel. Det är några olika moment inblandade, men inget särskilt avancerat. Den som vill kan hoppa över att göra raspberry curd, och helt enkelt fylla mandelbottnarna med mosade hallon i stället.

Jag återkommer alltid till mjölkchokladtryffeltårtan med rostade, saltade nötter. Den är nog min absoluta favorit, alla kategorier; året om. Ifall någon mot förmodan har missat den eller ännu inte begripit sig på dess storhet, så har ni den här. Om du är nötallergiker, rekommenderar jag at toppa den med en blandning av rostade solrosfrön och rostade pumpakärnor; det blir också väldigt gott.

Vi är många som fyller år i maj och juni. Kanske har jag kunnat inspirera några av er till att pröva en av mina favoriter?

6 kommentarer:

 1. Grattis! Hoppas du får en fin dag! Många fina tårtor du bjuder på :)

  SvaraRadera
 2. Hovkonditorn: Tack! Jag har en riktigt bra dag :-).

  SvaraRadera
 3. Grattis!
  Och tack för en riktigt fin blogg//Hillevi

  SvaraRadera
 4. Grattis grattis!
  Vilken häftig dag du haft på Restaurangakademin! Ska lägga dina goda tårtor på minnet tills det är kalastime.

  SvaraRadera
 5. Hoppas du hade en riktigt fin födelsedag! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...