lördag 5 maj 2012

Bloggreceptboken 2012 -
inspirationskväll på PS Matsal

Bilderna har jag fått låna av generöse Fredrik på Who Cut the Cheeze. På bilden ser ni mig och vännen Kinna/Mormors Mat.

Vi var en skara bloggare som träffades på PS Matsal förra tisdagen, för att tillsammans laga mat, prova vin, samtala och inspireras. Sist av alla får jag fingrarna ur, och skriver om den trevliga tillställningen. Återigen hade Anton och Fredrik dragit ihop en samling matbloggare, denna gång för att skapa Bloggreceptboken 2012.

Temat i år är "Något köpt, något lagat", vilket för mig blir en riktig utmaning. Bloggreceptboken samarbetar i år med Spendrups, och just den aktuella kvällen i fråga innebar detta att vi hade med oss två såväl representanter från Spendrups som från vinhuset El Coto. Utöver att laga god mat tillsammans provade vi också fem goda viner, vilka samtliga på olika sätt passade till maten vi lagade och åt. Av alla godsakerna fastnade jag nog mest för denna oväntat delikata lila rätt:

Medelhavsansjovis på svenska
(dryckesförslag: El Coto Blanco / El Coto Rosado)
Nordisk ansjovis möter spansk plockmat. (4 personer)

Något köpt
2 burkar ansjovisfilé (typ Grebbestad)

Något lagat
2 tomater skållade, urkärnade tärnade i bitar
1 liten rödlök finhackad
1 msk gräslök finhackad
4 msk fin rapsolja eller olivolja
1 tvättad citron, lite av skalet och lite av saften garnityr, kapris och dill
2 dl crème fraiche
1 dl västerbottenost

Beredning:
1. Häll av ansjovis.
2. Lägg upp filéerna i fina rader på ett stort vackert fat.
3. Fördela tomathacket, löken och gräslöken på varje bit.
4. Ringla över rapsoljan smaksatt med citronskal, kapris, dill. Blanda till ostkrämen av västerbottensost och creme fraiche.
Servera gärna med surdegsbröd.

Ja, temat för året blir, som jag skrev ovan, något av en nöt för mig att knäcka. "Något köpt, något lagat". Visst händer det att jag tar genvägar i köket, men jag behöver träna på att ta fler och smartare sådana. Framför allt är jag inte så bra på att tänka ut liknande varianter. Det blir till att pressa ut ett bra inlägg, för jag nöjer mig inte med någon halvmesyr - det vet i nog, vid det här laget?

Alla de andra bloggarna har redan för längesedan skrivit om denna trevliga kväll, och många hade dessutom (till skillnad från mig) med sig sina kameror och dokumenterade kvällen i bilder. p>

Jag hänvisar er därför till följande trevliga och duktiga bloggare, och passar på att skicka ett sent tack til Anton/Matlycka och Fredrik/Who Cut the Cheeze som ordnat denna trevliga kväll.

Landley's kök

Momas Kitchen

I huvudet på Elvaelva

Mormors Mat

3 kommentarer:

 1. Nu har jag gjort din underbara chokladmoussetårta två gånger.
  Har länkat till dig, för nu är receptet på bloggen

  SvaraRadera
 2. Tack för länkar. Vad trevligt det var. Jag håller med dig, det är verkligen en utmaning med något köpt och något lagat. sätter myror i huvudet på mig. Och du är inte sist ut med att blogga. Jag har fortfarande inte fått tummen ur...

  SvaraRadera
 3. Har äntligen fått tummen ur och också skrivit ett inlägg.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...