tisdag 22 maj 2012

Hela kycklingar på grillen

Nu verkar väderleksrapporterna lova högtryck resten av maj, och detta lär garanterat leda till att grillarna går varma runt om i landet. Förra våren fick min man en fantastisk kokbok i födelsedagsprent av mig, nämligen Adam Perry Langs otroliga grillbok bok Serious Barbecue.

Jag har många gånger sänt en tacksam tanke till min bloggvän Anna på Längst in i Skafferiet, som gav mig detta boktips. Utan överdrift var det boken i fråga som lyfte min mans redan fantastiska grillning till en högre nivå, vilket kom hela familjen till godo, då det gav oss många minnesvärda grillmåltider under sommaren 2011.

Det var sommaren 2010 vi började grilla kyckling över huvud taget, och det är något visst med att grilla dem hela. Dessa kycklingar låg på vår grill vid det här tiden redan förra våren. De är så goda att det vore skamligt att inte blogga om dem igen.

Här tar jag ett steg tillbaka, och tackar ödmjukast min man, för att han intresserar sig för och fördjupar sig i konsten att grilla. Jo, för det är en konst; en konst som alltför många tror sig behärska, men bara ett fåtal verkligen exekverar med fulländning. Alltför många kremerar sitt kött över eldslågor som aldrig fått falna till prefekt glöd, eldslågor som dessutom tänts med hjälp av den i mitt tycke motbjudande produkten tändvätska. Kanske är det dags att jag låter min man gästblogga om hur han går till väga när han förbereder grillen?

Åter till blogginläggets huvudämne. Min man började redan tidigt på morgonen med att blanda till en marinad, som dessa kycklingar fick ligga i kylskåpet och gona sig i under närmare åtta timmar.

Marinad
1 cup majsolja
0,5 cup vatten
2 msk worcestershiresås
1 msk japans soja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk colemans senapspulver
1 msk mörkt muskovadosocker
1 msk sambal oelek
1 tsk svartpeppar
1 msk Maldonsalt
6 stora vitlöksklyftor, rivna
1 silverlök, finhackad

1. Lägg en hel kyckling i varje plastpåse.
2. Se till att marinaden fördelas jämnt i påsarna.
3. pressa ur så mycket luft som möjligt. Förslut dem väl, och förvara i kylskåp i åtta timmar.

Nästa steg är, för att direktcitera min man: " Kör upp grillen för indirekt grillning, cirka 200 grader." Häll sedan 33 cl ljust öl i tråget under gallret. Lägg på kycklingarna, och lägg därefter på locket på grillen. Vänd kycklingarna kontinuerligt var femtonde minut under tillagningen. Mot slutet av grillningen (efter ca 1 timme) är det dags att pensla kycklingarna med denna glace:

0,5 cup apelsinmarmelad
1/4 cup honung
2 msk äppelcidervinäger
saft från 1 citron
2 msk hackad bladpersilja

Låt dem därefter tillagas i ytterligare 15-20 minuter. Provstick sedan kycklingarna, och se efter att de är ordentligt tillagade. Njut sedan av helt otroligt saftiga kycklingar, med ett skinn som jag skulle kunna äta ihjäl mig på.

4 kommentarer:

 1. Klart mannen din ska gästblogga! :) önskar så att jag hade uteplats och grill... Helt klart nackdelen med att bo i stan.

  SvaraRadera
 2. Inte bara bra recept bör spridas utan även boktips, vår bästa grillbok ockå :)

  SvaraRadera
 3. Kanske är dags att införskaffa denna där boken. Hel kyckling är gott, lagar det alldeles för sällan

  Fileér har jag slutat köpa, tycker att är slafsigt, illa styckat och skulle inte vilja möta en kyckling i en skum bakgård för med tanke på hur stora vissa fileér är måste de vara stora som jakthundar!

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde detta recept i lördags till en svensexa. Jag körde sex kycklingar samtidigt och resultatet blev helt fantastiskt (och det var inte särskilt svårt heller). Trots att jag tagit i i överkant med mängden och att det fanns mycket goda tillbehör satt folk och gnagde på skroven tills det bara var ben kvar. Det här gör jag fler gånger.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...