onsdag 30 maj 2012

Om jag hade haft en ugn...då hade jag bakat
kalljästa kardemummasnurror

Det går faktiskt över förväntan bra att leva utan ugn, tro det eller ej. Om nu någon undrar varför vi fortfarande inte bytt spis, så kan jag förklara detta med det faktum att vi haft fullt upp med att sälja vårt lantställe. Man kan inte hålla på med för många projekt på en gång.

Hur motsägelsefullt det än kan låta, med tanke på matlagningens dominerande roll i mitt liv, så är det just införskaffandet av ny spis som fått stryka på foten till förmån för mer akuta angelägenheter. Vi får hålla oss till sådant man lagar på spisen, eller på grillen. Som några av er såg på Facebook i , så grillade vi pizzor, med alldeles strålande resultat. Vi hade sannolikt inte prövat detta om ugnen fungerat, så det för också med sig positiva saker.

Om ni föreställer er att vi på landet haft ett i stort sett lika fullt utrustat kök som vi har är hemma, så förstår ni själva att ekvationen svårligen går ihop när det kommer till förvaring och placering av diverse köksattiraljer. Något måste bort - men vad? Det är sådana frågor jag grubblar över , i stället för att införskaffa ny spis.

Minns någon av er den här skönheten? Den var min vinst då jag blev finalist i Årets bak- och dessertmästare 2011. Nu ska den, och den lyxiga glasbunke som medföljde vinsten, finna ett nytt hem. Jag har en KitchenAid Professional här hemma, och har definitivt inte behov av två köksmaskiner. Ja, detta är bara ett av alla de föremål vi måste väga mot de vi har i köket i stan.

Om jag hade haft en ugn, då hade jag gärna bakat kalljästa kardemummsnurror, kanske på lördag morgon som en riktigt lyxig start på helgen. Just dessa snurror bakade jag på vår äldsta doters födelsedag förra året. Nybakade bullar till födelsedagsfrukost är inte dumt. De bakades I köket på landet, med hjälp av maskinen ni skådar ovan, i kanske det enda jag inte kommer att sakna från köket på landet, nämligen den i mitt tycke aningen sega ugnen. Det är egentligen inget formellt fel på den, det är bara jag som är kräsen. Oavsett, så gräddade ugnen i fråga dessa alldeles makalöst goda bullar. Pröva dem - jag kan lova att ni inte blir besvikna.

Kalljästa kardemummasnurror (14 stycken)
25 gram jäst
2,5 dl gammaldags mjölk
0,5 uppvispat ägg
1 dl råsocker
0,5 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
100 gram mjukt, rumsvarmt smör
480 gram vetemjöl

Fyllning
100 gram mjukt, rumsvarmt smör
1 dl florsocker av rörsocker
1 tsk nystött kardemumma
2 msk ekologiskt vaniljsocker
1 krm salt

0,5 uppvispat ägg

2 msk smält smör

0,25 dl florsocker av rörsocker

1. Lös upp jästen i mjölken.
2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg.
3. Arbeta ned mjölet i degvätskan, och klicka i det mjuka smöret.
4. Låt degen stå framme i rumstemperatur i 15 minuter, och ställ därefter in den i kylskåpet över natten.
4. Fyllningen går bra att förbereda kvällen innan baket. Låt den stå framme i rumstemperatur, övertäckt, så är den mjuk och fin när den ska användas.
5. Morgonen därpå sätter du ugnen på 225 grader, och tar fram degen ur kylskåpet.
6. Låt degen stå framme i 15 minuter.
7. Kavla ut degen. Bred på fyllningen. Rulla till vanliga bullar, eller vik enligt instruktionerna i detta recept.
7. Lägg bullarna i formar. Låt dem jäsa övertäckta i 10 minuter.
8. Pensla bullarna med det resterande uppvispade ägget. Grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter.
9. Låt bullarna svalna något. Pensla dem helt lätt med smält smör, och pudra därefter över florsocker av råsocker.

6 kommentarer:

 1. När jag ser dina kardemummasnurror så önska jag verkligen att jag tyckte bättre om att baka, dom ser otroligt läckra ut.

  Du har inga funderingar att testa att baka dom på grillen, kan ju bli en rejäl utmaning ;-)

  SvaraRadera
 2. Himmel, vilka fina bullar. Tror att min man hade älskat dem, han är ett riktigt kardemummafan. Får prova till helgen helt enkelt. Tack för receptet!

  SvaraRadera
 3. Kalljästa bullar är så goda! Dina är fina!

  SvaraRadera
 4. vill du sälja kitchen aiden? Jag skulle gärna köpa den. har drömt om en så länge men har verkligen inte råd med en ny...

  SvaraRadera
 5. En rad om någonting helt annat. Nu du, nu har jag varit och köpt den där slimgrejen du visade. Jag var tvungen att köpa den eftersom jag faktiskt inte lyckades ta mig ur den efter att ha ålat mig i den... jag lär begravas i den en vacker dag... kära nån så effektiv. Tack får tipset :) /Annakarin

  SvaraRadera
 6. Patric: Tur att det fins så många bra konditorier, om man inte vill baka själv. Bullar på grillen, ja det vore en utmaning ;-). Skulle nog bli problem med att få fin färg, dock. Pizzorna vi grillade hörom veckan blev goda, men lite bleka...

  Sara Witemyr Wiberg: Tack! Jo, de blev riktigt bra, de bullarna. Och jag är en riktig kardemummaälskare, jag också.

  Hovkonditorn: Ja, hur gott som helst! Tack för fint beröm :-)

  Isabel S: Ja, KitchenAiden ska säljas. Jag har två intresserade här på hemmaplan. Har du prövat Blocket, där finns ibland begagnade eller annonser från billiga återförsäljare?

  Annakarin: Hoppasn! Tack för info ;-). Hoppas du tog dig ur den till slut - visst är det en fantstisk uppfinning?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...