onsdag 23 maj 2012

Rabarbersås med stjärnanis, till min bästa vaniljglass

Bilden gör inte godaskerna rättvisa, men så hade det också hunit bli mörkt innan vi satte oss till bords föär att njta av denna efterrätt.

Jag är så otroligt förtjust i min vaniljglass som jag sedan några år gör med en blandning av rörsocker strö och ljust muscovadosocker. Den blir inte alltid likadan, eftersom skafferiets innehål avgör sockerproportionerna. Jag rekommenderar verkligen alla som tycker om att göra glass att pröva att göra den på något anat än det vita, raffinerade sockret. Rörsocker ger en mjukare sötma, en intressantare smak. Ljust muscovadosocker lägger till en ytterligare smakdimension som närmast påminner om kola.

Riktigt läckert blir det när man vågar välja bort det konventionella sockret, och smakmässigt avsevärt mycket mer intressant. Sådan här fin vaniljglass som den jag lagar är alldeles fantastiskt god bara som den är, och tillsammans med denna rabarbersås blir det hela en lyxigt god efterätt, med smak av vår.

Som ni vet är jag väldigt förtjust i att passera frukter och bär, och denna sås är inget undantag. Den blir fantastiskt läcker, slät och len, utan de grova rabarberfibrerna. Färgen blir dessutom vacker, då man slipper skala rabarbern om den passeras efter tillagningen.

Stjärnanis är en sådan där krydda som jag ibland glömmer bort, men alltid återkommer till. Den passar så bra i de mest oväntade sammanhang; vare sig det är att ge en extra dimension åt en gräddsås, eller att smaksätta frukt och bär. Mina var inte alldeles färska, så om du köper en ny påse behöver du inte ta lika många som jag gjorde. Då riskerar smaken att bli väl intensiv.

Rabarbersås med stjärnanis (4 portioner)
375 gram rabarber
1 dl vatten
1 dl rörsocker
6 st stjärnanis

1. Ansa rabarberstjälkarna, och dela dem i 3-4 centimeter breda bitar.
2. Koka rabarbern mjuk tillsammans med vatten, socker och stjärnanis. Stöt lite i rabarnern under kokningen, så att de mosas.
3. Passera rabarbern ned i en skål genom en finmaskig sil. Låt såsen svalna.
4. Förvara såsen i kylskåpet om den inte genast ska serveras. Såsen är godast rumstempererad, eller lät ljummad, tillsammans med en kula fin vaniljglass.

Kanske är det lika bra att jag repriserar glassreceptet, så slipper ni som eventuellt vill laga glassen leta i arkivet?

Min bästa vaniljglass
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
6 äggulor
1,5 dl råsocker, eller ljus muscovadosocker (eller hälften av varje)

1 Snitta upp och skrapa ur vaniljstången.
2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med frön i en kastrull. Ställ den åt sidan
3. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt.
4. Vispa ned gräddmjölken i äggblandningen, och häll sedan tillbaka alltsamman i kastrullen.
5. Sjud blandningen försiktigt några minuter, under flitig omrörning, men den får absolut inte koka.
6. När du märker att krämen börjar tjockna, drar du den från plattan.
7. Häll över glasskrämen i en skål, när den svalnat, och ställ den i kylskåpet för att svälla åtminstone ett halvt dygn. Passa nu också på att ställa in en lämplig glasslåda i frysen.
8. Kör glasskrämen i glassmaskin.
9. Stjälp upp den färdiga glassen i den låda du haft stående i frysen.
10. Frys glassen i åtminstone två timmar innan den ska ätas.

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...