onsdag 10 juni 2009

Skolavslutning:
rabarbercheesecake med vaniljdoftande jordgubbssås

Edit: 2010 följde jag upp detta experiment med en än mer tilltalade version, den perfekta rabarbercheesecaken.

Det var en mycket märklig känsla att se vår lille gosse på skolavslutning i går förmiddag. Någonstans blir det kortslutning i min hjärna när jag inser att jag har en så stor son, ett skolbarn, en blivande ettakluddare. Jag blir både stolt, rörd och förundrad. Hur gick det här till?
Skolavslutningen i sig, den är viktig, och den ska uppmärksammas ordentligt. Den är helt enkelt något som man både bör och ska fira. När jag själv hade skolavslutningar under min uppväxt, åkte vi alltid efteråt och fikade på något riktigt trevligt konditori. Själv valde jag att i går morse, innan avslutningen, att dagen till ära baka denna rabarbercheesecake.
Från början var receptidén tänkt att förverkligas till mors dag, men den blev liggande på grund av tidsbrist - och det känns som att det i själva verket var meningen att det skulle bli så.
På grund av tidsoptimism var jag tvungen att idka improvisation på hög nivå, när jag plötsligt insåg att det var dags att gå iväg till skolan, och cheesecaken bara stått i ugnen i tjugo minuter. Då täckte jag formen med alufolie, och stängde därefter helt sonika av ugnen. När vi kom hem, två och en halv timma senare, stod det en perfekt, färdiggräddad cheesecake och väntade i ugnen. Det kan vara bra att veta att detta fungerar - därför delar jag med mig av denna nödlösning.
Förutom då att jag faktiskt inte kan säga hur länge den faktiskt skall stå inne i ugnen, om den skall stå i 200 grader hela tiden.
Till cheesecaken tänkte jag först servera tärnade jordgubbar, som marinerats i vaniljdoftande sockerlag. Det hade varit ett fantastiskt tillbehör, som jag absolut vill pröva vid ett annat tillfälle. Nu blev det i stället en vaniljdoftande jordgubbssås som fick kompletterad min cheesecake. Denna sås smekte gomen på ett mycket angenämt vis.

Jag är mer än nöjd med detta experiment - jag är helnöjd. Den här cheesecaken blev allt det jag hoppats på. Krämig och len, rund i smaken, men samtidigt med en tydlig ton av rabarber. Samt, inte minst, mäkta populär både hos äldste sonen och resten av familjen. Min väninna A, tillika sonens gudmor, var på besök och fick smaka på mästerverket. Jag är säker på att hon kan intyga att det var delikat.
Om någon vill pröva receptet, så fuska för allt i världen inte. det ska vara rabarbercoulis i cheesecaken, och inget annat.
Så det så.
Däremot tror jag att jag nästa gång skall pröva att rippla ned rabarbercoulis i strimmor cheesecaken, i stället för att blanda den i smeten.

Rabarbercheescake med
vaniljdoftande jordgubbssås
Rabarbercoulis
200 gram rabarber, skalad och slantad
1 dl råsocker
2 dl vatten

Koka upp rabarberslantar, råsocker och vatten. Låt småputtra i uppemot 20 minuter, eller tills rabarbern är mjuk. Mosa med en potatisstöt, och pressa den därefter genom en finmaskig sil, så att de grova fibrerna skiljs avskiljs. Låt coulin svalna, och förvara den i kylskåp.

Cheesecake
1 sats rabarbercoulis
75 gram smör, rumsvarmt
175 gram digestivekex, krossade
300 gram cream cheese
4 msk råsocker
1 msk citronsaft
3 ägg
2 dl crème fraîche

Blanda de krossade digestivekexen med smör, och tryck ut i botten på en normalstor springform. Förgrädda i 200 grader i cirka 5 minuter. Blanda cream cheese, socker och citronsaft. Vispa ned äggen, ett i taget. Rör sedan ned rabarbercoulin.
Häll blandningen i formen, och släta till ytan. Ställ in i nedre delen av ugnen, och grädda i tjugo minuter. Täck sedan formen med alufolie, och stäng av ugnsvärmen. Låt cheesecaken stå kvar i ugnen i två och en halv timma. Bred därefter crème fraiche över dess yta. Förvara i kylskåp tills den skall serveras.

Jordgubbssås
250 gram jordgubbar
0,5 dl råsocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver

Lägg ingredienserna i en kastrull, och koka upp dem. Låt dem sedan sjuda i cirka 20 minuter. Stöt med potatisstör, och pressa därefter geonm en finmaskig sil, på samma vis som med rabarbercoulin.
Låt såsen svalna, och förvara den i kylskåpet.

9 kommentarer:

 1. Jag döör, det var det smaskigaste jag läst på smaskens på länge. Längtar efter att få tid att tillaga denna dessert. Underbart!

  SvaraRadera
 2. Lisa: det blev jättegott, och jag kände mig nästan barnsligt stolt och nöjd. Viktigast, så klart, var att sonen var nöjd.
  Men - nästa gång ska jag definitivt rippla ned coulin.

  SvaraRadera
 3. Åh herregud, MÅSTE ha rabarber! Om nu dottern bara kan ta och vakna så vi kan promenera iväg till affären innan det blir för hett. Låter och ser helt fantastiskt gott ut.

  SvaraRadera
 4. Mums detta verkar verkligen supergott! Det måste jag ta och pröva snarast:)

  SvaraRadera
 5. Lysande! Man kan aldrig ga fel med rabarber.

  Ett av mina basta matminnen ar en rabarberkräm (jag bara maste kora en cut-paste pa ä:t dar for att undvika missuppfattningar) som min mormor brukade laga varje sommar.

  // Mike

  SvaraRadera
 6. Låter fantastiskt gott! Vår skolavslutning försvann i en regnpiskad stormby. Alla frös och var ynkliga, så jag kokade lite varm choklad och slängde ihop några muffins istället. Gott, men inte riktigt så det var tänkt...

  SvaraRadera
 7. Karin: Hoppas du fick tag på rabarber!

  Emilie: Givetvis rekommenderar jag alla att pröva denna goda cheesecake ;)!

  Mike: Rabarberkräm är ett kommande inlägg. Min mammas kräm är fantastisk!

  Sofia: Jag med! Måste nog baka den snart igen!

  Anna: Vår skolavslutning var också en regnig tillställning. Utan blåst, tack och lov. LÅter som att du satsade på helt rätt förtäring med tanke på väderleken!

  SvaraRadera
 8. Hur länge ska den vara inne i ugnen om man har ugnen på 200 grader hela tiden?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...