söndag 6 juni 2010

Kräm av ekologisk jordgubbsrabarber


Härom dagen stötte jag på en för mig helt ny produkt i fruktdisken på vår lokala ICA. Jordgubbsrabarber har inte bara en vacker röd färg på skal och kött, utan också ska vara mildare och innehålla mindre syra, samt smaka jordgubbslikt. Dessutom var denna rabarber KRAV-märkt; nästan lite för mycket på en gång? Jag kunde i varje fall inte motstå att pröva den.
Jag ville försöka ta reda på lite mer om denna rabarbersort, men det var inte det lättaste. Detta var det mest matnyttiga jag stötte på när jag sökte efter fakta:
"Vinrabarber (=jordbär- eller jordgubbsrabarber, även namnet smultronrabarber och hallonrabarber förekommer): Gammal sort varav många kloner förekommer i olika länder –därav de många olika namnen. En av de mest välfärgade sorterna och bland de sorter som har bäst smak. Skörden är sen, men hög. Vinrabarber sätter få blommor. Sorten bör dras av flera omgångar, annars finns det risk att stjälkarna blir för tunna pga. ljusbrist."


Ett stort minus dock för förpackningen. Rabarber mår inte bra av att vara nästintill hermetiskt instängd i en plastpåse. Stort pluss i kanten för att det börjar dyka upp rabarber med artnamn. Ingen skulle väl drömma om att kalla äpplen för enbart äpplen i en matbutik?

Jag kokade kräm på rabarbern, en kräm med ett släktskap av kompott; mindre av den traditionella, redda krämen, mer av mjukkokt fruktkött. Medvetet avstod jag från alla tänkbara smaksättningar såsom vanilj, kanel eller ingefära. Jag ville känna efter hur jordgubbsrabarber verkligen smakar.
Var smaken mildare? Ja, faktiskt. Det var inte samma höga syra, inte den vanliga gnissliga känslan i munnen och på tänderna. Nu älskar jag rabarber, och upplever inte syran som annat än ett trevligt karaktärsdrag, men - denna rabarbersort var faktiskt ytterst lämplig just i en kräm.

Eftersom våra barn älskar kräm, var jag självklart en mycket populär mamma i kväll. Det enda de hade att anmärka var att jag borde ha kokt mer. Med tanke på att kilopriset på dessa är avsevärt högre än på vanlig rabarber, så tyckte jag för min del att de borde äta med andakt. Kan man tala om andaktsfull inlevelse i hög hastighet, så är man kanske nära upplevelsen av denna goda kräm.

Kräm på ekologisk jordgubbsrabarber
400 gram ansad, tunt skivad jordgubbsrabarber
3 dl vatten
1,5 dl råsocker
2 tsk potatismjöl, utrört i vatten

gammaldags mjölk och vipgrädde till serveringen

Koka ingredienserna, utom potatismjölet, på medelvärme i uppemot en halvtimma, eller tills rabarbern är helt uppmjukad. red av med potatismjölsblandningen under omrörning, och koka upp till de första bubblorna.
Låt krämen svalna, och servera den med gammaldags mjölk och en skvätt vispgrädde.

8 kommentarer:

 1. Super - sicken trevlig utveckling! Hittade du detta på bea kanske?

  SvaraRadera
 2. Mikkan: Ja, faktiskt! Paketet med rabarber låg i disken för "exotiska frukter".

  SvaraRadera
 3. Ska hålla utkik efter jordgubbsrabarber, låter som något för oss!

  SvaraRadera
 4. Rabarberkräm, då slungas man direkt bak till barndomen!

  SvaraRadera
 5. Inte jordgubbsrabarber, men dock rabarberkräm efter detta recept. Familjen jublade :).

  SvaraRadera
 6. Bendel: De var verkligen fina; jag vill odla själv!

  Håkan och Anki: Håller med, rabarberkräm är barndom!

  Evacecilia: Så roligt! Jag tyckte själv det blev väldigt bra ;).

  SvaraRadera
 7. Oj detta har jag missat, Jordgubbsrabarber! Det låter faktiskt som en superfin kombination, jag ska inhandla och använda dem i en smulpaj! :)

  SvaraRadera
 8. Vinrabarber är helt fantastiskt som du skriver: fin, mild smak som inte behöver någon extra tillsats. Om man har Årstidernas lådor, kommer det vinrabarber på våren.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...