torsdag 10 maj 2012

Ricottabiffar med tomatsalsa

Det hä var en positiv överraskning för mig. Jag valde inte rätten i fråga; fördomsfull som jag ibland kan vara hade jag förmodligen bläddrat förbi den i Jamies Italian, men min man fastnade för den. Tur var det, för dessa små ricottabiffar är otroligt goda. De är också otroligt svårstekta, för att uttrycka sig milt. Vi var kloka nog att provsteka dem, innan gästerna kom, vilket var ett mycket klokt initiativ. Vi misslyckades nämligen kapitalt med de två första, innan vi insåg att biffarna måste vara små, stekas riktigt gyllenbruna innan de vänds och tillagas i teflonpana.

Vi serverade biffarna minst sagt à la minute, och som tillbehör hade vi en liten salsa på röda och gula körsbärstomater, olivolja, rödvinsvinäger, chili och basilika.

Det är ganska trevligt att stå och tillreda en förrätt och servera den till gästerna direkt från stekpannan. Det är inte sista gången vi lagar dessa biffar, och det beror inte minst på att alla blev lika förtjusta i dem; barn som vuxna.

Ricottabiffar
450 gram ricota
2 msk riven parmesan
1,5 msk vetemjöl
havssalt och nymald svartpeppar
1 stort ägg

1. Blanda ricotta med parmesan, mjöl och ägg.
2. Krydda smeten med flingsalt och svartpeppar, och ställ sedan in smeten i kylskåpet.

Tomatsalsa
300 gram körsbärstomater, gärna i olika färger
fruktig livolja
fyllig rödvinsvinäger
1 röd chilifrukt, urkärnad och finstrimlad
0,5 kruk basilika
flingsalt och nymald svartpeppar

1. Kvarta tomaterna, och blanda dem med olivolja och vinäger.
2. Krydda med salt och peppar. Riv basilikabladen i mindre bitar och blanda ned dem med tomaterna.
3. Låt salsan stå och vila medan biffarna steks.

Tillagning av biffar
1. Hetta upp en teflonpanna, och ringla i olivolja.
2. Klicka i några matskedsstora ricottabiffar på inte alltför nära avstånd.
3. Stek biffarna gyllenbruna, och vänd dem sedan. Tillsätt lite mer olja vid behov.
4. Servera biffarna omedelbart, tillsammans med salsan.

4 kommentarer:

  1. Vilken spännande rätt! Bokmärker den för att prova den så snart tillfälle ges.

    SvaraRadera
  2. Så gott det låter och ricotta i biffar är säkert lyckat!

    SvaraRadera
  3. Härligt, spännande och annorlunda. Alla goda vegetariska tips tas tacksamt emot!

    SvaraRadera
  4. Sara: Ja, dem kändes riktigt spännande, och den var otroligt god.

    Hovkonditorn: Det var verkligen oväntat lyckat!

    Fröken Dill: Kul! Vegetariska tips är annars inte min starka sida ;-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...