tisdag 15 maj 2012

Ett recept som hade kunnat vara mitt eget

För en knapp månad sedan fick jag ett erbjudande om att få testa både ett vin och få hem ingredienser till en pastarätt. Försiktigt skeptisk som jag oftast är trodde jag först inte att detta var något för mig. Sedan läste jag igenom receptet, och insåg att det var ett recept som hade kunnat vara mitt eget.

Pasta med räkor i olika former är en klassiker i vårt kök. Detta var en variant jag faktiskt aldrig prövat. Då var det ett lätt beslut att ta emot en fix och färdig middag.

Vinet i fråga var en mycket lätt Soave, närmare bestämt
Soave Giardini d´ Italia (nr 2909). Detta lättdruckna vin serveras i mitt tycke helst iskallt, och det passade riktigt bra till den chilispetsade pastan. Inte det mest smakrika vinet, föga förvånande, men definitit något att ha i åtanke i sommar. Jag hoppas på många varma eftermidagar i skuggan, med ett glas kallt vin i handen.

Casa di Luca har en tunn "snabbspagetti" vid namn Spaghetti Pronto, som jag är mycket förtjust i. Snabbprodukter är annars inget som tilltalar mig, men denna tunna, spänstiga spagetti är otroligt läcker. Jag hade aldrig tidigare testat den till den här typen av tillbehör, men det fungerade hur bra som helst.

Det här var helt enkelt en riktigt god middag; som sagt - ett recept som hade kunnat vara mitt eget. Generöst med räkor, fyllig fond, smakrik chiliolja med precis lagom hetta, och till detta varsamt kokt pasta, parmesan och svartpeppar.

Buon appetito!

Spagettini med räkor och chiliolja (4 portioner)
1 kg räkor
2 scharlottenlökar
1 morot
2 msk tomatpuré
0,25 dl olivolja + 0,75 dl olivolja
2 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukter
500 g spaghetti.

1. Skala räkorna och spara skalen.
2. Skala och hacka schalottenlök och morot. Fräs dem försiktigt i 0,25 dl olivolja tills löken mjuknat.
3. Tillsätt tomatpurén, och låt den fräsa med en kort stund. Lägg sedan i räkskalen, och fräs till de vitnar.
4. Tillsätt vatten och vin och koka 20 minuter.
5. Sila av skal och grönsaker. Reducera fonden tills cirka 1 dl återstår.

Chiliolja
6. Skala och finhacka vitlöken.
7. Finhacka chilin, ta bort kärnor och mellanväggar om du inte vill ha det så starkt.
8. Fräs hacket i 0,75 dl olivolja i 5-10 minuter på svag värme.

Koka pastan i saltat vatten. Blanda pastan med chilioljan, räkfonden och räkorna. Servera med riven parmesanost och nymald svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...