fredag 25 maj 2012

Långlagat sidfläsk på grillen
- ännu en favorit från sommaren 2011

När jag tänker tillbaka på sommaren 2011, kommer jag givetvis minnas den som vår sista sommar med vårt fritidshus. Nu är huset sålt, och jag kan bara hoppas att de nya ägarna kommer njuta lika mycket av stället som vi själva gjort. Mina matminnen från våra vistelser i fritidshuset är oräkneliga. Av förklarliga skäl är det sommarmaten, i synnerhet allt allt det goda som grillats, som gjort starkast avtryck.

Förra sommaren blev vi närmast besatta av att grilla stora bitar av sidfläsk. Det är i mitt tycke något av det bästa man kan lägga på grillen. Den välsorterade ICA-butik vi brukat handla i under våra vistelser i fritidshuset har en sällsynt bra kött- och charkavdelning. (Tack för många goda måltider genom åren, ICA Ekängen.) Sidfläsket vi grillade när jag skrev just detta blogginlägg var rent otroligt köttig. Faktum är att jag sällan sett en sådan fin bit. Till råga på allt detta, minns jag att sidfläsket hade ett kilopris som var så lågt att det nästan var fånigt. Ett och ett halvt kilo köttigt, fint, svenskt sidfläsk för knappt sjuttio kronor. Otroligt, men sant. Närapå skamligt billigt.

Som ni kanske insett vid det här laget, så sticker jag inte under stol med att det inte är jag som utför själva grillandet i familjen. Däremot bidrar jag gärna med idéer och tillagningsförslag. I den fantastiska kokboken Serious Barbecue av Adam Perry Lang, vår första grillbibel, hittade vi ett inspirerande recept som min man anpassade efter vår smak och efter våra omständigheter.

Först fick sidfläsket marinera i nästan ett dygn. Därefter tillagades det övertäckt i form på grillen i två timmar. Avslutningsvis fick fläsket glaze, och en stunds direkt grillning, för att få fin grillyta.

Efter en stunds vila på en skärbräda, skars fläsket slutligen upp i skivor, innan vi ringlade över en enkel dressing på olivolja, citronsaft och flingsalt. Livet blir inte mycket bättre än så, för en fläskälskande familj.

Vad serverar man då till detta? I kväll blev det nybakad focaccia, och en sallad på machésallat och riktigt mogen melon.

Tveka inte att grilla sidfläsk, det säger jag bara. Mer tacksam styckningsdetalj får man leta efter.

Långgrillat sidfläsk
Marinering: nästan ett dygn
Tillagningstid: 2 timmar + cirka minuter

1,5 kilo fint, färskt sidfläsk

Marinad:
1 dl vatten
0,5 dl olivolja
saften fran en citron
0,25 dl äppelcidervinäger
8 vitlöksklyftor, tunt skivade
1msk grovt hackad rosmarin
2 msk färsk timjan
1 msk Maldonsalt
1 msk grovt mortlad svartpeppar
1 msk sambal oelek

1. Börja kvällen innan med att blanda samman ingredienserna till marinaden.
2. Lägg fläsksidan i en plastpåse. Häll övermarinaden, tryck ut all luft, och knyt till.
3. Lägg påsen i kylskåpet. Vänd runt påsen och blanda om då och då medan fläsket marineras.

Tillagning:
1. Tänd på grillen och lägg upp för indirekt grillning. Dra upp till 200-250 grader
2. Ta ut fläsksidan frå kylskåp. Låt marinaden droppa av, och lägg fläskbiten i ett rymligt, rostfritt fat.
3. Häll över 2 dl vatten och två matskedar smör. Täck formen med aluminiumfolie, och ställ på grillen i en och en halv timme.

Glaze:
1dl mörk rom
2msk mörkt muscovadosocker
2 msk finhackad bladpersilja
1 msk äppelcidervinäger
0,5 msk sambal oelek
0,5 dl rapsolja

1. Häll rom i en kastrull, hetta upp, och reducera till hälften.
2. Blanda reducerad rom med övriga ingredienser i en lufttät burk.

Efter en och en halv timmes tillagning, är det dags att ta bort fläsksidan från griller.
2. Flytta över den till en ugnsfast form eller långpanna.
3. Häll över glaze.
4. Vänd runt, pensla in glaze, och se till att det täcker köttet ordentligt.
5. Låt köttet vila några minuter.
6. Bred ut grillens glödande kol, så att den blir laddad för direkt grillning.
6. Se till att galler är rent, och riktigt hett.
7. Lägg på den glazeade fläsksidan, och grilla den 5 minuter på ömse sidor.
8. Lyft därefter från grillen, och lägg att vila i 10 minuter.

9. Blanda under tiden en dressing på saften från en citron, 0,5 deciliter olivolja och en matsked Maldonsalt i en skål.

Skär upp fläsksidan mot fiberriktning, i centimetertjocka skivor. Lägg upp på ett fat, eller i en större form. Häll slutligen dressingen över fläskskivorna.

3 kommentarer:

  1. Fläsk och i synnerhet sidfläsk är det absolut bästa på grillen. Ibland är det bra att inte tillhöra filétmaffian. Det är väldigt bra priser oftast på den mindre omtyckta styckningsdetaljen SIDFLÄSK. Mums säger vi som har förstått det goda i tillvaron.

    SvaraRadera
  2. Sidfläsk är grymt! I Hötorgshallarna kan man köpa till det facila priset 59:- kilot! Hinner inte fixa det här till i morgon, men skulle ju kunna köpa en bit färdigrimmad och ta vid där.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...