lördag 19 maj 2012

Fantastiska fläskkotletter på grillen

Detta är sedan ett par år tillbaka en av våra stora grillfavoriter. Dessa läckert marinerade kotletter går till och med att grilla i en grillpanna på spisen. Inget går så klart upp emot att grilla dem på riktigt, på en kolgrill, med riktigt fin glödbädd.

Jag önskade mig just sådana här kotletter till middag i torsdags, då jag fyllde år. Som tillbehör beställde jag min mans risotto bianco; han lagar den så otroligt bra.

Jag vet att många har fördomar mot fläskkött i största allmänhet, och kanske då mot kotletter i synnerhet. De anses lätt bli torra och tråkiga. Detta säger väl i så fall mer om den som tillagar dem än om styckningsdetaljen i sig? Marinerade kotletter som dessa brukar snarare bli så möra att det dryper köttsaft ur dem när man skär i dem.

I början var vi mer återhållsamma med citronsaften i marinaden, och serverade i stället citronklyftor som tillbehör, vilka var och en själv fick pressa på de nygrillade kotletterna. Det är en trevlig variant, för den som inte är lika förtjust i citron som vi är.

Sommartid kan kotletterna egentligen vara sig själva nog, med ett glas rosévin, och en liten sallad till. Något mer tillbehör är väl inte alldeles nödvändigt. På bilden här nedan ser ni dem så som vi åt dem midsommarhelgen 2011. Med nybakad focaccia (jag återupptäckt detta bröd förra sommaren), en fin liten tomatsalsa med italienska smaker samt machésallat med melon.

Vi kommer att äta sådana här kotletter snart igen; vilken kväll som helst.

Marinerade, grillade fläskkotletter
1 kilo fläskkotletter med ben
1 tsk svartpepparkorn
4 vitlöksklyftor

2 msk rosmarin
1 msk Maldonsalt
0,5 dl olivolja
saften från 0,5 citron

1. Stöt svartpepparkornen i en mortel. Tillsätt vitlöksklyftorna, rosmarinen och saltet, och stöt dessa till en smet tillsammans med de stötta pepparkornen.
3. Blanda med olivolja och citronsaft.
4. Lägg kotletterna i dubbla plast påsar, och häll över marinaden. Knyt till påsen, och massera kotletterna så att marinaden fördelas jämnt runt dem.
5. Låt kotletterna marinera i kylskåp i åtminstone fem timmar, och vänd gärna på dem några gånger under tiden.
6. Tag kotletterna ur påsen, och låt dem vid behov rinna av.
7. Grilla kotletterna på het glödbädd, och vänd dem regelbundet, så att de får ett snyggt rutmönster.

2 kommentarer:

  1. Väldigt gott och vi övertygade farmor att fläskkotletter är gott att grilla.

    SvaraRadera
  2. Fläskkotletter är alltid poppis här hemma. Jag gillar att bräsera dem med massa goda örter eller rotfrukter :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...