lördag 11 december 2010

Två sorters fikonkompott


Sedan flera år tillbaka brukar vi koka samman finhackade, torkade fikon med portvin. Av detta blir det en välsmakande, mäktig och koncentrerad marmelad (eller, rättare sagt, en kompott). Den passar fantastiskt bra till de flesta ostar; ja, även till smaksättning av glass.

I ett försök att inte upprepa mig, beslutade jag mig i år för att koka ett annan sorts fikonanrättning till ostarna. Nu blev det faktiskt inte bara en, utan två nya varianter. Pröva själv, så får du se vilken du föredrar. Det går för övrigt bra att koka halv sats av båda dessa varianter. Passa dem bara lite extra i början, och håll låg värme på spisen, så att de inte reducerar för fort, och bränns vid.

Varianten med stjärnanis funderade jag på att spetsa ytterligare med någon matsked Ricard, men jag fegade ur. Det kanske kan bli av nästa år, eller nästa gång? Om någon av er känner för att pröva med denna, eller någon annan sorts pastis, så berätta gärna hur det blev.

Jag tycker båda är lika goda, men mina bokcirkelvänner, om fick provsmaka under gårdagskvällen, sade att deras favorit var varianten med cognacsglögg och kanel. Varianten med stjärnanis blev god vän med en ovanligt smakrik St Agur, medan cognacs-kanel-kompotten samsades i största välmåga med en riktigt mogen Camembert.

Dessa kompotter är utan överdrift så goda, att de garanterat inte kommer stå kvar i sina burkar när julen är slut. Konsten blir snarare att se till att de inte är uppätna innan julafton.

Fikonkompott med stjärnanis
250 gram torkade fikon
2 dl + 1 dl vatten
1 dl råsocker
4 stjärnanis

Finhacka fikonen, och skär port de träiga små skaften. Lägg dem i en kastrull, häll över två deciliter vatten, och låt stå över natten eller dagen, så att fikonen får svälla.

Tillsätt ytterligare en deciliter vatten, råsocker och stjärnanis. Koka upp, lägg på locket, och låt kompotten stå och småputtra uppemot 45 minuter på låg värma. Rör om några gånger under tiden. Stäng sedan av plattan, men låt kastrullen med kompott stå kvar på eftervärmen och svälla.
Plocka upp stjärnanisen ur kompotten; häll upp i en väl rengjord glasburk, och förvara i kylskåp.

Fikonkompott med cognacsglögg och kanel
250 gram torkade fikon
2 dl + 0,5 dl vatten
0,5 dl cognacsglögg
1 dl råsocker
2 kanelstänger

Finhacka fikonen, och skär port de träiga små skaften. Lägg dem i en kastrull, häll över två deciliter vatten, och låt stå över natten eller dagen, så att fikonen får svälla.

Tillsätt ytterligare en halv deciliter vatten, cognacsglögg råsocker och kanelstänger. Koka upp, lägg på locket, och låt kompotten stå och småputtra uppemot 45 minuter på låg värma. Rör om några gånger under tiden. Stäng sedan av plattan, men låt kastrullen med kompott stå kvar på eftervärmen och svälla.
Plocka upp kanelstängerna ur kompotten; häll upp i en väl rengjord glasburk, och förvara i kylskåp.

I dag för ett år sedan, den elfte december 2009, bloggade jag om mina experiment med surdegsvört, ett projekt som jag fortfarande går och grunnar på. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till elfte december 2008, och min första adventskalender.

3 kommentarer:

 1. Låter klockrent. Vilket ost tycker du passar bäst till?

  SvaraRadera
 2. Du har glömt att ange sockermängden i kompott nr 2.

  SvaraRadera
 3. Fredrik: Utbudet på lokala ICA var riktigt okej. Kompotten med stjärnanis passade fint till en osedvanligt smakrik St Agur. Cognacsglögg-kanel-kompotten passade mycket bra till en mogen Camembert.

  Anonym: Tack för att du läser noga, jag ska genast lägga till det!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...