söndag 12 december 2010

Mint Chocolate Chip Cookies


Det är inte någon tillfällighet att det i denna blogg finns en etikett vid namn Chocolate Chip Cookies. Lika lite är det en slump att den senaste bloggposten under denna benämning lyder Ett kakrecept i ständig utveckling. Somliga recept är bara sådana, att de ständigt inspirerar till nya varianter.

Mintchoklad, eller mint och choklad, återkommer ofta i olika mer eller mindre lyckade kombinationer. Just denna tyckte jag blev alldeles strålande, medan mina barn, som inte uppskattar smaken av mint, blev ganska så besvikna.
Anthon Berg har flera olika smaksatta sorters choklad i sin kollektion. Jag har smakat på den här varianten tidigare, men kunde då konstatera att det inte är en choklad som jag vill äta som godis. Den passade däremot väldigt bra att smaksätta dessa kakor med. Jag kan även tänka mig att den skulle kunna fungera utmärkt i en brownie.

Att den säkert vore god att bryta ned i en glassmet, det säger sig nästan självt. Mintglass med Mint Chocolate Chip Cookies är visserligen inget för mig att pröva, med min mint-intoleranta avkomma, men kanske ett tips som någon annan kan anamma?

Mint Chocolate Chip Cookies (40 kakor)
125 gram rumsvarmt smör
2,5 dl råsocker
4 msk ekologisk kakao
0,5 tsk salt
1 ägg
1 tsk bikarbonat
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)
3 dl havregryn, mixade
200 gram Anthon Berg Fairtrade mint cacao crisp, grovhackad

Vispa samman smör, socker,salt och kakao. Vispa sedan ned ägget. Tillsätt bikarbonat, mjöl och mixade havregryn. Arbeta slutligen ned chokladen.

Forma till valnötsstora kulor, platta till dem, och placera dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Det blir omkring ett fyrtiotal kakor av en sats deg. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.

I dag för ett år sedan, den tolfte december 2009, bloggade jag om kalljästa adventsbröd med russin och mandel. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till tolfte december 2008, och min första adventskalender.

6 kommentarer:

 1. Ser väldigt gott ut!! Jag tror jag ska testa att baka dem, och utan ägg till den kakälskande men äggallergiske sonen. Återkommer med rapport senare :)
  //AnnaKarin

  SvaraRadera
 2. Det här kanske till och med en kak-analfabet som undertecknad tänka sig att göra och lägga i fina lådor som julklappar :)

  SvaraRadera
 3. De här gjorde jag idag och ska ge i julklapp till dagispersonalen! Gjorde även de med kanel och ljus choklad. De doftar verkligen helt förföriskt!

  Jag har en allmän fråga om dina recept. När du skriver råsocker, vilken sort menar du då? Till kakorna har jag använt fair trade ekologiskt råsocker som ser ut precis som vanligt strösocker bara lite mörkare. Är det sånt du använder? Eller använder du rörsocker? Eller muscavado (ljus? mörk?)? Nu har jag tömt den lokala handlarens alla "råa" sockersorter tror jag! :o)

  SvaraRadera
 4. AnnaKarin: Jag tror det går bra att hoppa över ägget! Berätta gärna hur det gick.

  Annika: Jag tog med dem till jobbet, och där gick de åt....:-)

  Maria: Det går knappast att misslyckas med dessa. Pröva!

  AnnaE: Jag slarvar med begreppen. Förr i världen hette det råsocker, ochj jag tror fortfarande att Saltå kallar sitt socker vid detta namn. Men Dansukker kallar sitt för "rörsocker". Det socker du använt går som du själv märkt mycket bra att använda. Jag föredrar rå/rörsockret p g av smaken och att det gör småkakor krispigare. Muscovado, såväl ljus som mörk, använder jag också gärna. Men det är rå/rörsockret som är stapelvaran i köket!

  SvaraRadera
 5. Tack då vet jag! :o)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...