lördag 18 december 2010

Tariq Taylors fantastiska
saffransmandlar


Håll i hatten, alla kritiska läsare; nu blir det reklam.

För en knapp månad sedan var jag på en jullunch i regi av Apoteket. Tariq Taylor, känd från diverse TV-program, hade lagat de julrecept som presenteras i Apotekets receptbroschyr "Tariqs goda jul". Jag erkänner villigt att allt som dukats fram föll min ganska så kräsna gom i smaken.

I synnerhet kändes de saffransmandlar som erbjöds som tilltugg till glöggen som något för mig nytt, som jag absolut ville testa att göra. Det känns avsevärt mycket roligare att bjuda saffransmandlar, än att plocka fram de gamla vanliga russinen och skållade mandlarna.

Av många goda skäl har det dröjt ända tills idag innan jag kommit till skott Det gick otroligt snabbt att göra mandlarna, och receptet är nästintill idiotsäkert. Resultatet blir både vackert och gott. Jag ska ta med mig en burk med mandlar som present, när vi ska bort på middag om en stund.

Tariq Taylors goda saffransmandlar
3 dl socker
0,5 dl vatten
1 kuvert saffran (0,5 gram)
1 liter skållad, skalad mandel (motsvarar knappt 650 gram

Koka ihop vatten, socker och saffran. Jag stötte saffranet i lite av sockret, innan jag tillsatte det. När sockret har löst upp sig, tillsätter du mandlarna, blandar ordentligt, och låter kastrullen stå kvar på plattan tills sockret stelnat och fördelats så jämnt över mandlarna som möjligt.

Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper på en plåt eller en bricka. Fördela dem över pappret. Efter en stund, när mandlarna svalnat kan du bryta isär de mandlar som eventuellt fastnat i varandra. Förvara mandlarna i en lufttät burk.

För ett år sedan, den artonde december 2009, bloggade jag om förras årets adventspaté. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till artonde december 2008, och min första adventskalender.

6 kommentarer:

 1. Har just gjort Tareqs marshmallows ur Apotekets broschyr, till barnens glädje :)

  SvaraRadera
 2. Jag är lite småkär i Tareq faktiskt så jag ska göra de däringa mandlarna :)

  SvaraRadera
 3. Ojoj.. jag som just tänkte att jag nog ska ta en liten saffranspaus för att inte föräta mig... hur ska jag motstå dessa?!

  SvaraRadera
 4. Vilket supertips! Tack!

  SvaraRadera
 5. Beroendeframkallande!!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...