måndag 13 december 2010

Amarettotryffel


Jag är barnsligt svag för amaretto; såväl i drinkar, som i bakverk. Först trodde jag mig ha begått ett misstag när jag smaksatte dessa tryfflar. Det behövdes nämligen en ganska stora mängd av denna i ärlighetens namn minst sagt sötsliskiga likör, för att chokladen skulle börja anta dess smak.
I ett anfall av tvivel undrade jag faktiskt om tryffelsmeten över huvud taget stelna . Tack och lov gjorde den det, och den fick dessutom en fantastisk konsistens, om jag får lov att säga det själv. Fast, men ändå krämig.

Min stackars man, som inte alls är förtjust i vare sig mörk choklad eller cacao, grinade nästintill illa när han smakade på en tryffel till kaffet nu i eftermiddags. Jag har fullt överseende med honom, Smaken är olika, och det innebär dessutom i detta fall att det blir fler tryfflar till mig.

Till er som i likhet med mig uppskattar såväl mörk choklad som Amaretto, säger jag bara - pröva för allt i världen dessa tryfflar. De kan mycket väl vara den enda tryffel du behöver denna jul. Och, om du inte känner för att pröva dem just nu, så vågar jag lova att de smakar lika bra året runt.

Tanken slog mig bara härom dagen, att det egentligen är lite märkligt att vi (eller åtminstone de flesta av oss) bara gör tryfflar till jul. En hemrullad tryffel till kaffet efter maten borde vara en ren självklarhet vid varje god middag; inte sant? Här har jag kanske ett presumtivt nyårslöfte inför 2011.

Ett sista tillägg, bara - mängden alkohol i tryffeln avser enbart Amaretto, samt liknande mycket söta likörer. Om du smaksätter din tryffel efter detta recept men med en spritigare eller mer smakstark likör, så bör du minska mängden alkohol, och ersätta den med grädde.

Amarettotryffel
1,5 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mörk choklad
4 msk Disaronno originale (amaretto)
0,5 dl rörsocker flor
cacao att rulla tryfflarna i

Häll grädde och smör i en kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan innan det börjar koka. Bryt chokladen i små bitar och lägg i den varma gräddblandningen. Blanda noga, tills chokladen smält. Rör ned florsocker och likör. Ställ i kylskåp i ett par timmar. Rulla kulor av tryffeln, och vänd dem i cacao. Förvara tryfflarna i en försluten behållare i kylskåpet.

I dag för ett år sedan, den trettonde december 2009, bloggade jag om min surdegsvört. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till trettonde december 2008, och min första adventskalender.

5 kommentarer:

 1. Här är en till som är helt galet svag för amaretto! En tryffel helt i min smak har du presenterat här. jag gjorde amarettobollar den 4:e dec. De skulle du kanske gilla.

  SvaraRadera
 2. Gud. Sâ. Gott.
  SKriver upp pâ min att göra-lista!

  SvaraRadera
 3. Hejsan! Nu har jag hittat till blogghimlen!!! Jag önskar att din blogg kommer att finnas länge.Underbara recept!!! Fint upplägg och lättläst och intressant! Jag lusläser vidare.Ha en fin vecka / Mia Gustafsson

  SvaraRadera
 4. ErkaPerka: Jag ska självklart kolla upp amaretto-bollarna! Jag skulle tippa att man antingen älskar eller hatar denna smak...

  Sara: Gör dem! Jag är barnsligt nöjd med dem.

  Mia Gustafsson: Vilken underbar komplimang! Välkommen hit, hoppas att du ska trivas här!

  SvaraRadera
 5. Nu är tryfflarna klara och vi har provsmakat en varsin, mannen och jag. Han är seriöst imponerad och jag lycklig. Oj, vad goda dom blev! Tack för receptet.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...