onsdag 15 december 2010

Lingontryffel med vanilj och vodka


Vi kör en tryffel till, sedan får det vara bra för i år. Nu tyckte jag det var dags att plocka fram bären, och ställa undan spriten. Ja, det vill säga, tills jag insåg att vodka passar så bra ihop med lingon.
Nu har vodkan ingen framträdande roll i dessa tryfflar; den smaksätter inte. Den bryter av. Vit choklad är minst sagt sött. Syran från lingonen balanserar tillsammans med vodkan upp denna sötma.

Jag valde att riva iskall vit choklad. Det blir små, vackra flagor, när chokladen är kall. När tryfflarna rullas i detta ser de ut som små ludna, skära bollar. Lite rå köttbullsvarning, ärligt talat; ganska snyggt, ändå.

Dessa tryfflar vinner på grund av sin aningen mjukare konsistens på att placeras i små formar. Några sådana hade jag dock inte till hands, just vid detta fototillfälle.
Ja, jag erkänner - om jag hade varit mindre lat, så hade jag doppat dessa tryfflar i vit choklad. Gör det, du, som eventuellt orkar.

Duken som skålen står på är inte värd mycket i reda pengar, men dess affektionsvärde är astronomiskt. Jag har fått den av min mamma, och den är så nära en släktklenod som man kan komma i vår familj. En enkel, tryckt duk, kanske från femtiotalet; jag älskar den ömt.

Lingontryffel med vanilj och vodka
220 gram lingon
0,5 dl råsocker
300 g vit choklad
25 g smör
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1,5 msk neutral vodka

100 gram vit choklad, riven

Koka ihop lingon och råsocker på låg värme i cirka 5 minuter. Blandningen får inte reducera för mycket. Passera genom en sil, så att du får en lingoncoulis. Värm den tillsammans med smöret i en kastrull, och blanda väl.
Rör ned vaniljpulver och vodka. Bryt chokladen i bitar, lägg dem några i taget lingonblandningen. Rör noga, så att chokladen smälter, och allt blandar sig helt.
Låt blandningen svalna i kastrullen, och ställ den sedan ett par timmar i kylskåp så att den stelnar.

I dag för ett år sedan, den femtonde december 2009, bloggade jag om min fantastiska ingefärsknäck; något för alla ingefärsälskare att sätta tänderna i. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till femtonde december 2008, och min första adventskalender.

5 kommentarer:

 1. Che buoni devono essere con il liquore, ciao !

  SvaraRadera
 2. Så gott det ser ut med tryffel. Hur länge håller de i kylskåpet (om det nu blir något kvar innan julafton). Tack för alla dina underbara recept och även ditt sätt att skriva. God Jul önskar jag dig! Annika

  SvaraRadera
 3. Gah, nu måste jag visst göra tryfflar i alla fall, jag som har blivit vitchokladtokig. Duken är alldeles alldeles underbar!

  SvaraRadera
 4. Stefania: L'alcol aumenta il più (mi scusi, non succedo a ricordare il mio italiano...)

  Sara: Tack, vilken komplimang!

  Annika: Rent allmänt om tryfflar, så väljer jag ersonligen nog att försöka äta upp dem inom en vecka, därefter tycker jag nog att kvaliteten försämras; de blir ibland torrare i konsistensen.
  Tusen tack för dina fina komplimanger, jag blir så glad av att läsa dem. Önskar dig en riktigt skön jul!

  Jenny: Duken är bedårande, och då lyckades jag ändå bara visa en liten del av motivet. Tryfflarna blev riktigt fina; skulle garanterat fungera även med hallon i stället för lingon...och kanske hallonlikör ;-)?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...