fredag 10 december 2010

Adventsrillette anno 2010


En kritisk och uppmärksam läsare skulle kunna säga att jag upprepar mig, och det kan jag inte förneka. Jag är som jag är; jag tycker om det jag tycker om, men det är jag uppenbarligen inte ensam om, av antalet läsare här att döma.

En rillette i advent kändes som en självklarhet, så även i år. Lite annorlunda blev den, även om smakerna funnits med förr. I år använde jag varen obligatoriska lagerbladen) pomeransskal, kanelstänger och nystött fänkål. Två smaker som hör julen till, och en ständig favorit. Kan det bli lyckat? Ja, det kan det, i allra högsta grad.

Det är inte särskilt jobbigt att laga rillette, men det tar tid. Först tar det tid i ugnen, eftersom jag envisas med att långlaga köttet. Därefter tar det tid att smälta späck, om man nu är road av detta. Det är inget måste; jag vill påstå att rillette går bra att frysa in. Trots detta tilltalas jag av att försluta de burkar som inte ska ätas upp inom det närmaste med ett lock av ister.

Hur äter vi rillette? Oftast på surdegsbröd, med syltlök och cornichonger. I går prövade jag att smeta Apotekets senap 2010 ovanpå smörgåsen. Förra årets senap var fantastiskt fin, och denna årsmodell är inte sämre, med smak av peppar och ingefära. Det var så gott, att det slutade med att jag satt och åt enbart rillett och senap, tills senapsburkens innehåll minskat så mycket att jag i eftermiddags var tvungen att gå och köpa en till burk, för säkerhets skull.

Jag vill påpeka att man absolut inte måste göra rillette på så här stora mängder kött. Det går bra att halvera receptet.

Avslutningsvis måste jag, än en gång, tacka Griskinds-Patrik, som var den som förde in rillette i min värld. Det är jag mycket tacksam för.

Adventsrillette anno 2010
1 kg karré
1,4 kg fläsksida
salt, svartpeppar
3 dl vitt vin
3 lagerblad
3 kanelstänger
0,5 msk fänkålsfrön, fint stötta
2 bitar torkat pomeransskal
salt och svartpeppar

Skär karré och fläsk i småbitar. Blanda i en emaljerad gjutjärnsgryta, tillsammans med kryddor och vin. Jag lät mitt kött stå i grytan och marinera över natten i kylskåpet.

Sätt ugnen på cirka 85 grader. Ställ in grytan i kall ugn, och låt den stå där i uppemot sju timmar. Tag ut grytan, fiska upp köttet och finfördela det, gärna med hjälp av en elvisp, medan du späder med vätskan från grytan. Fördela rilletten i väl rengjorda glasburkar.

Späcket kokar du först i vatten en stund, delar därefter i mindre bitar, och smälter sedan späcket på låg värme. Skeda istret över rilletten i burkarna. Låt svalna, och förvara i kylskåp. Fördeglad rillette håller i ett par veckor.

I dag för ett år sedan, den tionde december 2009, bloggade jag om mitt experiment med surdegsknäcke. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till tionde december 2008, och min första adventskalender.

8 kommentarer:

 1. Mmm Rillettes..Det vore nästan ofint att inte upprepa sig när det handlar om så goda saker ;-). Själv gjorde jag ett andra försök till ankrillette förra helgen som jag hoppas blir så god som jag hade tänkt mig. I helgen blir det förhoppningsvis paté. Ska låta mig inspireras av alla dina goda recept.

  SvaraRadera
 2. Det var så lite, det är ett sant nöje att se att rillettens evangelium sprids vidare. Repetera mera.

  Kanske jag ska göra rillettes den här julen också, trots allt, jag blir lite sugen. Får se vad frysen har att erbjuda i form av fett fläsk.

  Annars hade jag tänkt skippa, dels för att en rillettes kräver bröd och jag håller mig borta från kolhydrater temporärt, dels för att jag tänkte göra lite annat. Just nu är jag inne på att göra en press/rull-sylta ungefär enligt ett Karin Fransson-recept jag hittade i en gammal Gourmet. Alla andra gör ju enligt Tore Wretman (mitt första alternativ), tänkte något annat vore intressant.

  SvaraRadera
 3. Rillette ar ju helt underbart! Snygg juldiskhandduk ocksa, jag har en likadan ;-)

  SvaraRadera
 4. Chezsofia: Ja, jag tyckte ha hade många goda skäl att bli ursäktad ;-)! Hoppas du blir nöjd med patén!

  Patrik: Rullsylta låter som ett toppenprojekt. Och Karin Fransson är ju inte den sämsta att inspireras av. Ser fram emot att läsa detta!

  matarkivet: Rillette är gudomligt. Kökshandduken fick jag i present 2002...tror jag att det var. Den har fått hänga med. Har en gris på sig, vilket ju passar särskilt bra i sammanhanget :-)!

  SvaraRadera
 5. tyvärr blir det ingen rullsylta, sidfläsket vi har är lite för ojämnt och tjockt

  SvaraRadera
 6. Är fantastiskt sugen på detta. Tror du att man kan göra rilette i tryckkokare för att speeda upp processen, eller är det just ugnsstekning som gäller?

  SvaraRadera
 7. Patrik: Så synd! Det får bli rullsylta 2011 i stället?

  Maria@matporr: Vilken intressant fråga! Mitt spontana svar, baserat på mina ytterst begränsade kunskaper om hur tryckkokare arbetar är - ja! Jag tror det går utmärkt bra.

  SvaraRadera
 8. Jag är nyfiken på att prova :) Frågade Lisa om det på twitter, och fick svaret ankrillette blir nog inte bra i tryckkokare. Subtila smaker försvinner och kollagen bryts ner bäst långsamt vid låg temperatur.

  Grisrillette kanske är lösningen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...