söndag 5 december 2010

Lingoncumberlandsås,
spetsad med glögg


Denna den andra söndagen i advent bjuder jag inte endast på ett, utan på två recept. Självklart måste en ny paté ha en alldeles egen cumberlandsås. Ja, i ärlighetens namn vet jag inte riktigt vad jag ska kalla de paté såser jag nu för tiden lagar. De har ju ett klart släktskap och ett ursprung i den klassiska cumberlandsåsen, men jag tröttnade tidigare i år på att köpa och använda mig av utspädd gelé. Då gör jag hellre en coulis av bär, och smaksätter den sedan med alkohol och kryddor.

Att göra cumberlandsås på lingon känns egentligen ganska självklart. Såsen passade perfekt till min goda paté i advent, och skulle dessutom säkert fungera som ett alternativ till lingonsylt, om den serverades till vilt eller lite finare färsbiffar.
Glöggsmaken är diskret; mer som en ton i bakgrunden. Kryddorna och sötman i glöggen kommer fram på ett balanserat sätt, och passar väldigt bra till just de syrliga lingonen.

Den vackert röda färgen påminner en hel del om ketchup; det medges.

Lingoncumberlandsås till patén i advent
250 gram lingon
0,5 dl råsocker
0,5 dl Blossa lättvinglögg
1 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk Colemans senapspulver
1 msk citronsaft
2 msk Eau-de-Vie
1 tsk arrowrot

Koka upp lingonen med råsockret och glöggen. Låt småkoka i fem minuter. Pressa därefter lingonen genom en sil över en skål, så att du får en coulis. Kölj av kastrullen, och häll sedan tillbaka lingonmassan. Rör ned ingefäran, häll i Eau-de-Vie, och sikta över senapspulvret. Koka upp, och låt reducera någon minut på medelhög värme, under omrörning. Drag kastrullen från plattan, och sikta ned arrowroten under vispning. Koka upp på nytt.
Låt sedan såsen svalna; häll den i en glasburk, och förvar i kylskåp.

För ett år sedan, den femte december 2009, bloggade jag om "Mamie Eisenhower 2009". Vad är då detta? Följ länken , och se, och - o ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till andra december 2008, och min första adventskalender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...