tisdag 7 december 2010

Cocosglass med lime


Det här är inte enbart en vinterglass. Den skulle fungera precis lika bra en varm sommarkväll. Som avslutning på en stor middag, vore den absolut strålande. Smaken av cocos kan lätt uppfattas som tung, mäktig och rentav lite jolmig. Genom att tillsätta rikligt med limesaft till glassmeten precis innan jag körde den i glassmaskinen, rundade jag av den gräddiga sötman, och skapade dessutom en lite annorlunda textur på glassen, som nästintill påminner om glassorbet; en produkt jag minns från 80-talet. Finns den månne kvar?

Lite rostad cocos på toppen fungerar inte bara som dekoration, utan även som en smakbrytare och en kompletterande konsistens. Noteras bör dock att detta är en glass enbart för den som verkligen tycker om cocos. Jag, min man och våra döttrar njöt av glasen; sönerna smakade, men valde att avstå. På så vis blev det mer av det goda till oss.


Cocosglass med lime (6 små portioner)
1 burk cocosmjölk, 400 ml (inte light)
2 dl vispgrädde
saft från 2 limefrukter(cirka 0,5 dl)
6 äggulor
1 dl råsocker

Värm cocosmjölken och grädden i en kastrull. Vispa äggulorna och råsockret hårt och fluffigt. Rör ned äggvispen i kastrullen, och värm på under flitig vispning tills glassmeten börjar tjockna. Låt den svalna, och kyl den sedan i ett par timmar; gärna över dagen.
Blanda i limesaften precis innan glassmeten ska köras i glassmaskinen. Ställ in en låda i frysen medan glassmasinen arbetar. Stjälp över glassen i den kylda lådan, och frys den ett par timmar.
Servera med rostad cocos.

För ett år sedan, den sjunde december 2009, bloggade jag om min mammas goda julkaka, i muffins-version. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till sjunde december 2008, och min första adventskalender.

6 kommentarer:

 1. Mmm, herregud så gott. Jag älskar verkligen kokosglass. Den här måste jag prova!

  SvaraRadera
 2. Tänk jag som just funderade på vad man kunde laga för gott av kokos och lime. Nu ska jag bara övertala svärmor att låna ut sin glassmaskin. Men först ska jag baka den där goda sockerkakan med pepparkakssmak.

  SvaraRadera
 3. Låter gott! Men tyvärr har jag ingen glassmaskin... Däremot har jag samma koppar och jag tycker jättemycket om dom. Ångrar att jag inte köpte fler då.

  SvaraRadera
 4. Görel Pröva! Jag blev faktiskt själv glatt övverraskad :-).

  Ivana: Tack!

  Cilla: Vilket sammanträffande! LÄge att önska sig glassmaskin i julklapp, kanske ;-)?

  Annika: Vi själva köpte åtta glöggmuggar; det måste vara hur många år sedan som helst? Sex-sju, i varje fall. Indiska, inte sant? Återupptäckte dem när jag skulle kolla högst upp i ett skåp där jag aldrig brukar vara...

  SvaraRadera
 5. Ja, muggarna är från Indiska! Dom kostade endast 10 kronor styck och försvann i ett nafs. Mina inhandlades för åtminstone 11 år sedan. Det är så länge sedan jag flyttade från min hemstad Linköping där muggarna köptes!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...