lördag 4 december 2010

Butterscotch cookies -
också en julkaka


Edit: Min trogna läsare E-L mailade i morse och påpekade vänligt att alla läsare kanske inte har en cup-måttsats, eller vet hur mycket en cup rymmer. Jag vill därför klargöra att mitt cup mått rymmer 25 cl, dvs 2,5 dl (jag har provmätt). Givetvis kunde jag även ha vägt mina ingredienser när jag bakade kakorna, men jag tänkte helt enkelt inte på det.

Jag hittade detta recept på butterscotch cookies för någon månad sedan, och insåg att det var något jag helt enkelt var tvungen att pröva. Bilden i blogginlägget var så tilltalande, och själva smaken butterscotch var i sig nog för att väcka min lust. Smörkolakakor, det låter ju helt enkelt ljuvligt. Och det är det.

Må så vara att receptet till att börja med innehåller en mycket märklig mängdangivelse för smör, men det visade sig fungera bra att översätta lite ungefärligt, så som jag gjorde. Eftersom vi inte hade så mycket farinsocker hemma som det stod i receptet, valde jag att använda hälften farinsocker, hälften råsocker i själva degen. (farinsocker är förresten en tolkning i sig - i originalreceptet står det dark brown sugar)Jag hade inget osaltat smör, och i stället för vaniljextrakt tog jag ekologiskt vaniljpulver.

Att översätta såväl mängdangivelser som ingredienser är alltid ett litet vågspel. Mina kakor ser inte ut som originalen, men de smakade fantastiskt gott.
Det handlar trots allt om småkaksbak, inte kärnfysik.

En ny favorit? Definitivt. En amerikansk smörkoladröm, med en gnutta Muldonsalt på toppen, som grädde på moset. En ren njutning i gomen, i synnerhet till ett stort glas iskall gammaldags mjölk.
Väl bekomme.

Butterscotch cookies (cirka 45 stycken)
12 matskedar smör (motsvarar 180 ml = drygt 1,75 dl)
1 3/4 cup farinsocker
0,5 tsk salt
1 ägg
1 äggula
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 1/2 cup vetemjöl
0,5 tesked bikarbonat
0,25 tesked bakpulver

Sockerblandning att doppa kakorna i:
1/4 cup farinsocker
2 msk ekologiskt strösocker
Maldonsalt, att strö på kakorna


Sätt ugnen på 175 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål. Blanda farinsocker och ekologiskt strösocker i en skål, så att blandningen är klar när det är dags att doppa kulorna av kakdeg.

Smält 10 matskedar av smöret i en kastrull på låg värme. Låt smöret bli brynt, men passa det noga, så att det inte bränns. Låt det brynta smöret svalna en smula, och blanda sedan ned de resterande två matskedarna smör.

Häll det smälta smöret i en skål. Tillsätt farinsockret och vispa ihop med elvisp. Häll sedan i ägget, äggulan och vaniljpulvret.

Tillsätt slutligen ned mjölblandningen, och blanda tills mjölet fördelats jämnt i smeten. Smeten ska någorlunda fast.

Forma valnötsstora bollar. Rulla varje boll i sockerblandningen, så att bollarna täcks någorlunda av socker runtom. Degbollens "fot", den som ska ligga an mot bakplåtspappret, behöver dock inte vara täckt av socker. Lägg bollarna på de bakplåtspappersklädda plåtarna, och strö en gnutta Maldonsalt på var och en.

Grädda i 12 minuter, eller tills kakornas blivit gyllenbruna. Låt kakorna svalna en stund på plåten innan du fört över dem till ett galler eller en tallrik.

I dag för ett år sedan, den fjärde december 2009, bloggade jag om goda ädelostkex till glöggen. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till fjärde december 2008, och min första adventskalender.

4 kommentarer:

 1. Bakverk och fikastunder: Tack, de blev verkligen goda!

  SvaraRadera
 2. Äntligen har jag bakat dina butterscotch cookies efter ditt inlägg, kakorna blev helt klart en hit! Längtar redan hem från jobbet tills jag kan få äta några fler...Kommer baka dem igen, garanterat. Tack för alla fina recept du delar med dig av och dina ambitiösa och läsvärda texter, din blogg är alldeles strålande bra. Gott Nytt År från San Francisco!

  SvaraRadera
 3. Maria: Så kul att de blev bra! Fast, du behövde väl knappast min tolkning av originalreceptet ;-)? Tusen tack för dina snälla ord, jag blir verkligen jätteglad av att läsa dem.
  Gott nytt år önskar jag dig!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...