söndag 19 december 2010

Knäck extra allt


Knäck är så vansinnigt gott. Varje jul frågar jag mig själv varför jag inte kokar knäck oftare? När jag gick i gymnasiet, minns jag att vi ibland hade filmkväll hemma hos min goda vän M. Hennes familj kokade knäck ganska ofta, och hällde den inte i knäckformar, utan i stället i en brödform. Där fick den sedan stelna, innan den klipptes i bitar.

Det finns ju i ärlighetens namn gränser för hur mycket man kan (eller snarare bör) variera knäck. Tidigare har jag framgångsrikt gjort såväl ingefärsknäck som kardemummaknäck (även fast den senare hade smakat bättre med nystötta kardemummakärnor, i stället för malda sådana).

Fanns det då verkligen skäl att variera sig ytterligare en gång? Faktum är att när jag kom på den här varianten, med en rostade hasselnöt och choklad, så kändes det helt klart så.
Lita på mig.

Edit: Att rosta, och sedan gnugga bort skalet på hasselnötter, det är något av det tråkigaste och mest tidsödande jag vet. Köp skalade och rostade hasselnötter i påse på ICA i stället. Det gör jag.

Knäck extra allt
2 dl vispgrädde
2 dl råsocker
1 dl ljus sirap

cirka 50 rostade hasselnötter
50 gram mjölkchoklad
50 gram vit choklad

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Koka knäcken som vanligt, det vill säga på medelvärme i omkring 45 minuter, tills den tjocknat ordentligt, och bubblar segt. (Jag brukar koka min knäck tills den nästan gränsar till att brännas.)

Fördela knäcken i cirka 50 knäckformar. Det går lättare om man först häller knäcken i en kanna; nackdelen är bara att knäcken stelnar snabbare på detta sätt.
Tryck ned en hasselnöt i varje knäck. Smält den vita chokladen och mjölkchokladen i micron. Rör försiktigt i chokladen, så att färgerna går i varandra utran att helt blandas. Fördela sedan en knapp tesked över varje knäckform. Låt stelna, och förvara i kylskåp.

För ett år sedan, den nittonde december 2009, bloggade jag om äldste sonens eget val av tårta, en enkel men grym kladdkaka med tryffeltäcke. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till nittonde december 2008, och min första adventskalender.

5 kommentarer:

 1. Hej Annika! Jag följer alla dina recept och det här knäckreceptet vill jag verkligen prova. Dessvärre förstår jag inte receptet. Ingefära? Sen 1 dl sirap + 1 dl sirap?
  Må så gott i julstöket.
  God Jul önskar jag! Annika

  SvaraRadera
 2. Låter som ett smaskigt knäck-recept! :)

  Här hemma har vi också bakat massor med julgodis :

  http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

  SvaraRadera
 3. Annika: Jag ber verkligen om ursäkt, korrekturläste uselt och kopierade mitt knäckrecept slarvigt från ett tidigare blogginlägg...nu är det åtgärdat. Tack för att du är så uppmärksam!

  Matbloggen: Det blev verkligen gott, och mycket populärt hos barnen!

  SvaraRadera
 4. Extra allt är alltid extra trevligt. De där ska jag nog försöka hinna med och göra innan tomten kommer :D

  SvaraRadera
 5. Och tack snälla du för att du läser våra kommentarer! Idag ska jag koka knäck!
  Varma hälsningar Annika

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...