onsdag 8 december 2010

Mina saffranssnurror


Numera är det inte enbart lussekatter som bakas på saffransdeg; många bakar såväl saffranssemlor, som bullar fyllda med mandelmassa eller med vit choklad. Detta kan vara nog så gott, men det var inte åt det hållet jag strävade när jag funderade kring en ny saffransbulle i advent.

Själv har jag gått och funderat på en otroligt god bulle jag åt på Gamla Enskede Bageri, tidigare i höstas. Denna deras jubileumsbulle hade en fyllning av bland annat fikon och fänkål. Det må låta underligt, men bullen var helt fantastiskt god. Nu var jag inte intresserad av att fylla mina nygamla saffranssnurror med en efterapning. Däremot ville jag, löst inspirerad av fikonen, pröva en egen ny fyllning. Denna skulle innehålla Saltås fantastiska russin, som mixades, och blandades med smör, farinsocker och ekologiskt vaniljpulver.

Saffransdegen är den gamla vanliga, den som jag i åratal tjatat om, och gjort reklam för vart än jag hamnat. Degen innehåller inte en endaste droppe av den för mig obegripliga ingrediensen Kesella. Däremot innehåller den såväl smör som gammaldags mjölk. Jag gjorde en halv sats av degen, och bakade mig sexton minst sagt generösa saffransbullar. Och låt mig säga som så, att det är inte sista gången jag bakar saffranssnurror med denna fyllning.

Saffranssnurror i advent
1 paket jäst
1 dl råsocker
0,25 tsk salt
0,5 gram saffran (ett kuvert), stött i mortel med en nypa socker
2,5 dl gammaldags mjölk
100 gram smör
0,5 ägg*
500 gram vetemjöl (drygt 8 dl)

1,5 dl Saltå russin
75 gram smör, rumsvarmt
2 msk farinsocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk Maizena

*0,5 ägg till pensling

Lös upp jästen i den rumstempererade mjölken. Tillsätt socker, salt, saffran, det halva ägget och smält, avsvalnat smör; blanda alltsamman. Häll i mjölet, och arbeta med degkrokar eller bakmaskin tills degen är smidig och jämn. Låt degen jäsa i åtminstone 45 min.

Blanda till fyllningen medan degen jäser. Mixa Saltå-russinen till en smet, och rör ut dem med smör, farinsocker, vaniljpulver och Maizena. Sätt ugnen på 200n grader.

Kavla ut degen och bred på fyllningen. Gör sedan snurror enligt denna anvisning. Lätt snurrorna i formar, pensla helt lätt med ägg, och stör på en gnutta råsocker. Grädda bullarna i cirka 12 minuter i nedre delen av ugnen. Passa dem, så att de inte får för mörk färg.

I dag för ett år sedan, den åttonde december 2009, bloggade jag om mina vidunderliga pepparkaksbrownies med saffranstryffel, som fick i stort sett alla på fall. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till åttonde december 2008, och min första adventskalender.

11 kommentarer:

 1. Det låter ohyggligt gott!
  Det känns som jag svepts omkull av en bloggvåg av lussebullsrecept i år - hur ska jag kunna välja vilka jag ska göra?

  Köpte små tärningar av torkade äpplen och fikon i lösviktsmüsli-hyllan häromdan, det kanske också vore en bra fyllning?!

  SvaraRadera
 2. Maizenan är nog ett snilledrag! Detta måste jag prova. (Det har jag nog sagt om minst femtio recept den senaste veckan, men jag sa inte när jag skulle prova.)

  SvaraRadera
 3. Låter jättesmaskigt Det ska jag prova direkt! jag har letat efter en god fyllning saffransbullar behöver lite sött. Tack för en bra blogg du är en favorit

  SvaraRadera
 4. Dina saffransbullar lät jättegoda. Bra tips! Tack för en god blogg, blev hitguidad av en kollega till dig ;-).
  Ha en fin dag!
  //Jenny

  SvaraRadera
 5. Den här degen är fantastisk, jag använder den både till saffaransbullar och kanelbullar (med kardemumma istället för saffran då förståss). Sist jag bakade saffransbullar lät jag saffranet dra i lite konjak innan jag hade i det i degen. Det blev väldigt bra smak, men så använder jag oxå alltid 3 paket saffran till en sats deg. Den rekomenderade saffarnsmängden verkar ha minskat med åren. I min mormors gamla kokböcker står det att man ska ta 4 paket!

  SvaraRadera
 6. Dessa snurror var så lockande så jag bakar dom just nu!

  SvaraRadera
 7. Just det som var i kalendern förra året på denna dag, Pepparkaksbrownies med saffranstryffel, var det som gjorde att jag hittade hit och till Alla saker!

  Bullarna ser otroligt goda ut...

  SvaraRadera
 8. Gud va fina du fick dom!!
  Själv bakade jag pepparkaksgrissini i dag!!

  http://www.ovanligtgott.se/2010/12/pepparkaksgrissini-med-adelostkram.html

  SvaraRadera
 9. Ha, ha! Dina är ju vackra!
  Jag bakar vetebröd en à två gånger per år, varav julen är en av de gångerna. Å mina lussekatter är jättegoda - men de skulle vinna vilken tävling som helst om de fulaste missfoster till lussebröd som någonsin bakats. Det gäller för övrigt vetelängderna också. Å det värsta är att de blir fulare för varje år.

  SvaraRadera
 10. Ellen: Ja, de finns många fina, söta varianter, men denna lite fruktigare var något i särklass. Torkade tärningar av äpple och fikon låter klockrent!

  Görel: Minns inte var jag snappade upp Maizena, men det kan ha varit hos Anna Billing. Ända sedan dess har jag kört med det!

  Marie: Hoppas du blev nöjd - jag blev ärligt talat väldigt nöjd!

  Jenny: Välkommen hit! Kul och smickrande att kollegorna gör reklam. Hoppas du ska trivas här :-)!

  Annika: Oj, jösses, nu snackar vi fin komplimang; att jag lyckades påverka dig så starkt!

  brysselkakan: Kul att du hittade hit en gång i tiden, att du hittade vidare - och att jag hittade till dig!
  Goda bullar blev det...

  Ovanligt gott: Tack! Pepparkaksgrissini låter inte dumt det heller.

  Stefan: Nåja, fula men goda bullar är väl inte det sämsta? Jag tackar dock för komplimangen.

  SvaraRadera
 11. Åh vilken god fyllning! Jag bakade dessa idag men gjorde dem hjärtformade istället. De blev inte jättetjusiga men vääääldigt goda! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...