torsdag 2 december 2010

Månskenskaka -
en mjuk pepparkaka för 2010


Vad har jag gjort? Jo, jag har helt enkelt tagit det gamla klassiska receptet på solskenskaka, och uppgraderat det till en ovanligt god, mjuk pepparkaka. INte konstigfare än så. Det kan tyckas tveksamt om det är värt besväret; om det verkligen behövs ytterligare ett recept på mjuk pepparkaka. Baka själva, och smaka, så förstår ni vad jag menar. Jag är mer än nöjd. Det här borde jag ha gjort, eller snarare kommit på, för längesedan.

Det grämer mig en smula att jag inte tänkte ett steg till. Nu funderar jag nämligen på om det inte skulle bli ännu godare att täcka kakan med en frosting, som smaksatts med apelsin. Och så de strimlade, skållade mandlarna - lätt rostade - som dekoration, på toppen.
Värt att pröva, nästa gång.

Månskenskaka- en mjuk pepparkaka för 2010
125 gram smör
3 ägg
2 dl råsocker
1 dl farinsocker
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
175 gram vetemjöl (cirka 3 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk ingefära, mald
20 skållade, strimlad sötmandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret. Vispa ägg, socker och kryddor hårt. Blanda ned smöret i äggvispet, och vänd sedan ned vetemjöl och bakpulver.
Häll i smord, bröad eller mjölad springform, och grädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen. Tag då ut kakan, strö över den skållade, strimlade mandeln, och grädda i ytterligare tjugo minuter, fortfarande i nedre delen av ugnen.

För ett år sedan, den andra december 2009, bloggade jag om mina goda pepparkaksskorpor. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till andra december 2008, och min första adventskalender.

5 kommentarer:

 1. Recept på mjuk pepparkaka kan man väl aldrig få för många av ;-) Jag tycker det blir extra gott med lingonsylt i!

  SvaraRadera
 2. Åh vad härlig du har gjort den.
  Kolla in mina pepparkaks scones på www.ovanligtgott.se

  SvaraRadera
 3. Toppen att du skriver dl måtten också och inte bara gram. Huset har nämligen ingen våg... än! Nu ska jag strax testa mina lussebullar efter ditt recept:) Spännande!

  SvaraRadera
 4. Den där ska jag göra! Hur stor springform använder du?

  SvaraRadera
 5. Martina: Det är rätt inställning!

  Ovanligt Gott: Tack! Jag ska kolla hos dig så snart jag har tid.

  Caroline Lidman: Jag brukar försöka skriva bådadera, just med tanke på att alla inte har en hushållsvåg; fastän alla borde ha det...;-)
  Hoppas lussebullarna faller dig i smaken!

  AnnaPanna: ....en normalstor :-) ? Nej, men allvarligt talat, jag tror den är cirka 24 cm i diameter.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...