söndag 5 december 2010

En paté i advent


Adventsfriden har någorlunda lägrat sig över vårt hem. Jag ser fram emot en dag med mycket matlagning, även en del bakning, om inte tidsoptimisten i mig fått bågot om bakfoten än en gång.
I går lagade jag paté, eller rättare sagt adventspaté. Namnet har inget med smaksättningen eller utseendet att göra. I grund och botten är detta endast ytterligare en paté i raden. Endast en i raden kan tyckas lite nedvärderande, och det var inte min avsikt, för det här råkar vara en alldeles strålande god paté.

Det geniala med denna maträtt, eller vad den bäst kallas, är att den, förutom att vara lätt att tillreda, dessutom går att förbereda i god tid. Den serveras kall,eller lätt rumstempererad; ingen uppvärmning eller annan framförhållning behövs. En paté är helt enkelt otroligt praktisk att ha till hands i kylskåpet, den tid på året då många har mycket att göra.

Tveka inte att pröva detta recept. Låt dig inte luras av att det innehåller kycklinglever, om du skulle råka tillhöra dem som inte (tror sig) tycka om lever. Om du kan laga köttfärslimpa, då kan du också laga en paté. Ja - det räcker med att du kan hantera kniv och skärbräda, och har en mixer och en brödform i din ägo.
Sätt igång; alltid imponerar du på någon. Men, vad du än gör, så fuska inte med baconet. Vanligt, sladdrigt vacuumförpackat bacon fungerar inte. Det ska vara tunna skivor av riktigt, rökt sidfläsk av bästa kvalitet; inget annat duger. Själv köper jag Sandströms eget, fina bacon till min paté.


En paté i advent

2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 ägg
0,5 dl Eau-de-Vie
0,5 dl crème fraische
1 msk vetemjöl
600 gram finmald fläskfärs
450 gram kycklinglever
0,5 dl finhackad bladpersilja, hårt packad
1 msk inlagda dragonblad
salt, svartpeppar
100 gram fint bacon i tunna skivor

Sätt ugnen på 175 grader. Skala schalottenlökarna och vitlökarna, och dela dem grovt. Finhacka persiljan. Lägg alltsamman i en mixer. Tillsätt dragon, ägg, crème fraische, vetemjöl och Eau-de-Vie och mixa tills allt finfördelats. Putsa kycklinglevern, och mixa även den med övriga ingredienser.
Krydda fläskfärsen med salt och svartpeppar. Tillsätt slutligen ungefär hälften av färsen till blandningen, och mixa noga. Tillsätt sedan ned resterande mängd färs i mindre bitar, så alltsamman blir ordentligt blandat.

Smörj en patéform, eller annan avlång ugnsfast form, helt lätt med smör. Klä den med baconskivorna, genom att lägga dem jämnt tvärs över formen. Häll patésmeten i formen, och platta till för att undvika luftfickor. Vik sedan de överhängande baconskivorna så att de ligger lite omlott och täcker patén. Lägg på locket, eller täck med aluminiumfolie.
Grädda i 50 minuter i nedre delen av ugnen. Tag ut patén, låt den svalna något, och stjälp sedan upp den på en skärbräda där den kan svalna helt. Förvara i kylskåp. Jag rekommenderar inte att frysa denna paté, men den har en hållbarhet på minst fyra dagar, om den hanteras varsamt, och man inte skär upp och tar fram mer åt gången man ska äta.

För ett år sedan, den femte december 2009, bloggade jag om "Mamie Eisenhower 2009". Vad är då detta? Följ länken, och se. Då finner ni i blogginlägget dessutom en länk tillbaka till andra december 2008, och min första adventskalender.

9 kommentarer:

 1. Pate är verkligen en höjdare, tesat som sagt att bara köra kycklinglever ngn gång - kul att följa din kalender - läser varje dag. Glad advent!

  SvaraRadera
 2. Din pate ser otroligt smaskig ut - som allt annat du lagar :-)

  SvaraRadera
 3. Mycket bra bild tycker jag, bruna saker, typ färs blir lätt trist på bild men du ramade in det snyggt :)

  SvaraRadera
 4. Silkver: Kul att du följer kalendern! Jag har tänkt mycket på din tuppleverpaté, ska du veta... det blir något åt det hållet nästa gång!

  Veronica: Tack snälla!

  Elin: Håller med, mycket otacksamt objekt att fotografera. Antingen får det bli helt steril, vi bakgrund, eller så gäller det att pimpa loss med adventsrekvisita, som idag!

  Bendel: Ja, det var det :-)!

  SvaraRadera
 5. Detta ska jag testa! Är i grunden lite skeptisk till patéer men denna ser god ut och låter desto godare! Dessutom har jag kycklinglever i frysen som jag inte vet vad jag ska använda till! :)

  SvaraRadera
 6. Ingela: Testa denna, eller min lantpaté från tidigare i hlstas! De absolut nybörjarvänligaste patéerna. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Jag måste testa att göra pate snart. Jag har tänkt göra det många gånger men aldrig kommit mig för.

  SvaraRadera
 8. copparules: Klart att du ska testa; i jämförelse med det du brukar göra, är en paté rena barnleken. Snabbt (ja, relativt i alla fall), enkelt och gott!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...