fredag 3 december 2010

Pepparkakskryddad panna cotta
med hjortron i hjortronglöggsgelé


Detta kan mycket väl vara den bästa panna cotta jag lagat. Den kvalar åtminstone in på en topp tre-lista. Faktum är att detta är en idé jag gått och grunnat på mycket länge.

Jag hade en föreställning om att krydda panna cotta med kanel, kardemumma, vanilj och nejlikor, och sedan toppa detta med osötade hjortron och en gelé på hjortronglögg. När jag nu sitter och skriver, inser jag att detta var precis vad jag tänk mig att göra förra advent. Men, då var hjortronglöggen slut i butiken, och jag tvingades tänka om. Det blev inte dumt, det heller.

I kväll var jag väldigt trött, och det motiverade mig till att hitta ett sätt att snabba på själva tillagningsprocessen. Inget sensationellt, men jag vill ändå dela med mig av hur jag gjorde, eftersom det fungerade bra. Alltid kan det glädja någon.

Jag hettade upp tre deciliter grädde, tillsammans med råsocker och kryddor. När den blandningen var klar, hällde jag ned den i en bunke och tillsatte resterande grädde. På så sätt svalnade blandningen avsevärt mycket snabbare än den brukar, då jag värmer hela mängden grädde.
Jag gick till väga på samma vis med glöggen. Värmde på endast en deciliter, tillsammans med det blötlagda gelatinet, och blandade sedan ned kall glögg. Hur mycket tid jag sparade på detta kan jag inte exakt ange, men jag vågar faktiskt påstå att det gjorde en markant skillnad. Mindre väntan på att saker ska svalna är aldrig fel, i min värld.

Både gott och snyggt; det blir inte mycket bättre än så. Jag vill också passa på att nämna att jag låter detta blogginlägg bli det första under den nya etiketten Glöggfest. Jag ska stoppa in några redan publicerade recept som jag tycker passar in, och fler tillkommer garanterat inom ramen för årets adventskalender.


Pepparkakskryddad panna cotta med
hjortron i hjortronglöggelé

(30 stycken panna cotta i bufféstorlek)

7 dl vispgrädde
0,5 dl råsocker
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 kanelstång
10 kardemummafrön
4 kryddnejlikor
3,5 gelatinblad, generöst blötlagda

250 gram hjortron, kylskåpskalla
2,5 dl Dufvenkrooks lättglögg hjortron
2,5 gelatinblad, generöst blötlagda

Blötlägg gelatinbladen till panna cottan i generöst med vatten. Häll tre deciliter av grädden, råsocker och kryddor i en kastrull. Värm, men blandningen ska inte börja koka. Blanda ned de blötlagda gelatinbladen, så att de löser sig helt. Dra sedan kastrullen från plattan precis innan innehållet börjar sjuda, och låt det stå och dra till sig smak i åtminstone en kvart. Häll över blandningen i en skål, och rör ned resterande mängd grädde. Ställ i kylskåp för att svalna i cirka en halvtimma.

Fördela sedan blandningen i trettio små plastglas avsedda för snaps. Ställ tillbaka i kylskåpet för att stelna i 45 minuter.

Blötlägg gelatinet till glöggelén. Värm en deciliter av glöggen i en kastrull, och blanda ned det blötlagda gelatinet. Dra kastrullen från plattan, häll över blandningen i en skål, och till sätt sedan på den kalla glöggen. Glöggen behöver inte vara kylskåpskall när den ska hällas på panna cotta, men den får inte vara för ljummen.

Fördela hjortronen jämnt i glasen, och skeda därefter en matsked glögg i varje glas.
Ställ tillbaka i kylskåpet, och låt stelna i uppemot 45 minuter. (Om glöggen skulle ha börjat stelna, värmer du på den ytterst försiktigt, så löses gelén upp och du kan skeda den över panna cottorna).

För ett år sedan, den tredje december 2009, bloggade jag om min läckra kardemummaknäck. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till tredje december 2008, och min första adventskalender.

7 kommentarer:

 1. Psssst: Ta en titt på citronodlingens adventskalender, jag tror du gillar det som finns bakom dagens lucka ;o)

  SvaraRadera
 2. Väldigt väldigt tjusiga!
  Jag äter själv inte gelatin men ska ge mig på att laga något liknande fast gelatinfritt till nyår, nu när morgondagens fest är för stor för hjortron ;)

  SvaraRadera
 3. Det var gott, väldigt gott...

  SvaraRadera
 4. Men herregud. Varför, varför lurade jag mig själv att "bara ta en titt" här..??? Det är ju alldeles för frestande! ;-)

  SvaraRadera
 5. Hej, hittade din fantastiska, inspirerande blogg och blev nyfiken på att testa flera recept. Många av recepten verkar räcka till många t.e.x. mini-chokladcréme(40 port). Fungerar dina recept att halvera? Jag vet att en del recept kan inte halveras, knäck,sill, mm, därav frågan:)Hälsningar Annika

  SvaraRadera
 6. Helena: Fasiken, jag somnade i soffan igår kväll...det blev ingen beställning :-( !

  hannah: Tusen tack! Jag vet att många lagar panna cotta med hjälp av så kallat "syltsocker". Säkert fungerar det även till att laga gelé, under förutsättning att vätskan som ska förtjockas inte är alltför söt, får då lär gelén bli ettersöt...

  Kollegan K: Tack ska du ha! det kommer mer...;-)

  En bok om dagen: Men, det är väl klart att du måste in och "kolla läget"? Det är min uppgift att fresta!

  Anonym: Tack för fantastiskt fint beröm, och varmt välkommen hit! Det fungerar alldeles utmärkt att halvera det mesta. Knäck går bra att halvera, vågar jag påstå, bara man justerar tillagningstiden. Jag har själv gjort knäck med så små mängder som bara en deciliter grädde Detsamma gäller sill, vågar jag påstå; det är nog bara viktigt att ha lite koll så att inte ingrediensmängderna blir alltför små.
  Det brukar snarare vara när man dubblerar, som det kan bli problem. Vad gäller panna cottorna, så är de så många just därför att de är så otroligt små :-). Om man räknar om till normalstorlek, så blir kanske 40 mini-panna cottor 10-12 normalstora, lite beroende på personlig preferens. Man kan ju till exempel mäta upp med motsvarande mängd vatten vatten i de glas eller skålar man tänkt sig använda, så får man ett hum om hur mycket "plats" panna cottorna tar...

  SvaraRadera
 7. Jag tÄnker mig att göra den här som efterrätt till le reveillon den 24e, men funderar på om det skulle gå att göra en vanlig panna cotta med lager av en "pepparkakscrumble", för lite krispighet?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...