onsdag 22 december 2010

Ett fruktbröd, till julens ostar


Det här är helt enkelt mitt gamla svarta bröd, i ny skepnad. Nästa gång ska jag dubblera mängden frukt i brödet, men jag ville ta det lite försiktigt, eftersom jag aldrig prövat att göra så här tidigare. Av samma anledning bakade jag bara ett bröd.

När jag var barn avskydde jag russin i bröd. Först i vuxen ålder har jag lärt mig uppskatta detta, och genombrottet kom med Saltås klassiska, fantastiskt goda fruktlimpa. Jag minns att jag brukade hänga på låset i de butiker där jag visste att den salufördes, köpa en färsk limpa, för att väl hemma dela den och frysa in den i lagom stora bitar för ett enpersonshushåll.

Det där var en ren utvikning, för detta fruktbröd har ingenting gemensamt med Saltå-brödet i mitt minne. Detta råkar helt enkelt vara det bästa recept på bikarbonatbröd jag stött på; denna gång i ny skepnad. Vanligtvis bakar jag det med pumpafrön, krossade linfrön och krossat bovete. Denna gång blev det rostade hasselnötter, gröna russin, torkade aprikoser och plommon samt, faktiskt - pumpafrön, för att det är så gott.
Barnsligt enkelt att göra, ofattbart saftigt och gott att äta. Gärna med en lagrad hårdost, eller en mild och krämig mögelost. Ja vanlig färskost fungerar bra, det med.
Om de torkade frukterna är väldigt torra, så blötlägg dem en kort stund; det fick jag göra med mina aprikoser.

Mitt fruktbröd
120 gram rågmjöl
420 gram vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bikarbonat
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl rostade hasselnötter, hackade
0,5 dl gröna russin, hackade
0,5 dl torkade aprikoser och plommon, hackade
0,25 dl kallpressad rapsolja
1 dl mörk sirap
5 dl gräddfil eller filmjölk

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan olja, sirap och fil. Blanda noga. Häll degen i en oljad brödform. Grädda längst ned i ugnen i en timma. Låt brödet svalna i formen en stund; lossa det sedan från formen med hjälp av till exempel en slickepott, och stjälp upp det på ett galler för att kallna.

I dag för ett år sedan, den tjugoandra december 2009, bloggade jag om min senapssill med pepparrot, som tyvärr blev för salt - men det var Tores fel, inte mitt. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till tjugoandra december 2008, och min första adventskalender.

1 kommentar:

  1. Jag hade faktiskt tänkt göra en kycklingleverpastej idag, men när jag handlade julmaten på Coop igår, hade de inte kycklinglever. Vilken flopp!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...