tisdag 21 december 2010

En inspirerad kycklingleverpastej


Inspirationen till denna skapelse kommer från ett blogginlägg av Silverkocken, en man vars produktivitet och kreativitet i köket aldrig upphör att fascinera mig. Jag har varit sugen på att pröva att laga pastej länge; sedan första adventskalendern är på bloggen, närmare bestämt. Det var Silverkockens recept som gav mig den välbehövliga sparken i baken, och efter inköpet av min nya, fina lilla pastejform härom dagen fanns det inte längre något att skylla på.

Jag hade höga förväntningar, och när jag plockade ut den färdiga pastejen ur ugnen i går kväll såg den mycket lovande ut. I kväll var det så dags för provsmakning.
Det var gott; nästan löjligt gott. Nu råkar vi vara både paté- och pastejälskare i min familj, och det var en ren fröjd att se hur barnen glupskt smaskade i sig tjocka skivor bröd, täckta med smör och generösa lager kycklingleverpastej. Själv avnjöt jag mina pastejsmörgåsar cornichonger. Jag funderar dessutom redan på hur jag ska gå vidare nästa gång. Hur jag ska göra pastejen mer elegant; till något som kan serveras som förrätt eller på snittar till champagne.

Under tiden sitter det inte fel med en smörgås mad pastej, och en julöl.

Jag lovar och försäkra er - detta kan inte gå fel. Tveka inte att pröva. Se framför dig hur lyxigt det skulle vara med hemlagad pastej på julbordet. Det är ju trots allt fyra dagar kvar till jul, så du hinner.

En inspirerad kycklingleverpastej
150 gram kycklinglever
2 äggulor
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk + 75 gram smör
0,5 dl Eau-de-Vie
1 dl vispgrädde
svartpeppar + salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en 0,5-liters pastejform eller annan liten form. Putsa kycklinglevern. Fräs den hackade schalottenlöken och löken i en matsked smör, tills de börjar mjukna. Höj värmen, häll över Eau-de-Vie, och låt koka in. Tillsätt grädden, och låt även denna reducera till hälften. Lägg i smöret, och blanda det med övriga ingredienser, medan blandningen fortsätter reducera och tjockna och antar en konsistens som påminner om stuvning. Drag den då från plattan.

Lägg kycklinglevern i en mixer tillsammans med äggulorna. Tillsätt salt och peppar. Mixa till en slät smet. Häll i kastrullens innehåll, och mixa alltsamman noga.

Häll smeten i den smorda formen, lägg på lock eller täck med alufolie, som du i så fall sticker några små hål i. Baka pastejen i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

För ett år sedan, den tjugoförsta december 2009, bloggade jag om sill med lingon och ingefära. Det var en riktigt fin sill. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till tjugoförsta december 2008, och min första adventskalender.

7 kommentarer:

 1. Ja jag vill gärna ha hemlagad pastej på julbordet. Oftast en kombo på älg och rådjur + grislever för att balansera upp den magra viltlevern. I år har jag dock outsourcat pastejtillverkningen så den kommer klar till dörren :)

  SvaraRadera
 2. Jag/vi älskar också all sorts paté och pastej...dem flesta i alla fall.
  Aldrig testat göra det själv hemma men ska definitivt testa detta recept. Håller med angående Silverkocken :-)

  SvaraRadera
 3. Puh - vad kul att det blev bra - jag gjorde en själv igår - riktigt God Jul till dig!

  SvaraRadera
 4. Du var så rätt ute, jag höll precis på att leta efter ett recept på leverpastej när du publicerade det här. Så nu står pastejen i ugnen och förhoppningsvis blir det bra även med brandy, eau-de-vien i affären fanns enbart med körsbärssmak och det kändes lite väl exotiskt för min smak! Ska försöka hinna med ett par andra recept här under dagen så jag kanske kommenterar igen. Om inte så passar jag på att önska dig en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
 5. kanske dum fråga - men vad är eu de vie?

  SvaraRadera
 6. Hej
  Jag är ny här på din blogg, och sitter och spanar in julkategorin. Det har blivit ett antal länkar som sparats. Och fler lär det bli :-)
  Kycklingleverpastejen låter jättegod. Jag brukar göra snittar med leverpastejröra. Då låter jag lite grönpeppar dra i rom, och sen blandar jag leverpastej, rundar av med lite philadelphia och blandar i rommen och grönpepparn. Sen serverar jag det som snittar på kavring eller svartbröd. Lite chilimarmelad (eller någon annan god klick) på toppen

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...