torsdag 9 december 2010

Cocostryffel med kardemumma


Efter glassen härom dagen fick jag ett cocos-sug. Inte mindes jag att det var så gott med rostad cocos? När det nu känns som hög tid att återuppta den för mig något avslumrade traditionen att göra tryffel, insåg jag att cocosgrädde och rostad cocos säkerligen vore riktigt goda kamrater med mjölkchoklad. Tillsammans med nystött kardemumma, borde succén vara given.
Så blev det.

Jag har lagat stora mängder tryffel under årens lopp, och tillbringat många timmar doppandes dessa tryfflar i choklad. Numera har jag blivit betydligt latare; jag orkar helt enkelt inte längre stå och kladda. Kanske är det tillfälligt och övergående. Alternativt har jag helt enkelt redan uppfyllt en livstidskvot?

Förra julen stod jag helt över tryfflarna, men i år har jag några smaker jag gärna vill pröva. De kladdiga kulorna kommer emellertid rullas i lämpliga smaksättningar, för min dopp-aversion, den kommer sitta i länge än.

Jag väljer att se detta som en möjlighet, snarare än en begränsning. Så, vi börjar med dessa läckra skönheter, som må vara misstänkt lika de klassiska cocosbollarna, men som rymmer mycket mer än så.

Cocostryffel med kardemumma
(20 ganska stora tryfflar)

1 dl cocosgrädde
75 g smör
200 g ljus choklad
0,5 tsk nystötta kardemummakärnor
en nypa Maldon-salt
1,5 dl cocos, rostad

Rosta cocosen i en torr stekpanna; rör om ofta, och passa noga så att flingorna inte bränns. Låt cocosen kallna, och gärna kylas ned lite extra i frysen.

Blanda cocosgrädde, smör och kardemumma i en kastrull, och koka upp. Tag lastrullen från plattan, innan blandningen börjar koka. Bryt chokladen i mindre bitar, och rör ner i gräddblandningen. Blanda väl, tills chokladen smält. Ställ i kylskåp i ett par timmar.

Rulla därefter kulor, som sedan läggs i en tallrik med rostad cocos, och med hjälp av en sked föses runt så att kulorna blir helt täckta. Förvara kulorna i en sluten behållare i kylskåpet.

I dag för ett år sedan, den nionde december 2009, bloggade jag om mendiants, franska läckerheter med choklad, nötter och torkad frukt. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till nionde december 2008, och min första adventskalender.

8 kommentarer:

 1. Är nu officiellt en ostnörd! Tack för det Annika! :)

  SvaraRadera
 2. Fredrik: Först förstod jag ingenting, men så läste jag inne hos dig! Fantastiskt kul!

  Jenny: Det är det! Pröva :-)!

  SvaraRadera
 3. Nu kanske jag ställer världens dummaste fråga men....cocosgrädde? Menar du kokosmjölk?

  SvaraRadera
 4. Den här typen av prylar är jag "sådär på" - därför extra kul läsning och inspiration. Tryfflar får det bli!

  SvaraRadera
 5. Amy: Nej, det finns en produkt som heter cocosgrädde. Den säljs i de flesta välsorterade butiker. Tror i och för sig att det skulle kunna fungera även med cocosmjölk, om man tar mycket av det "krämiga".

  SvaraRadera
 6. Silver: Tryfflar är egentligen löjligt tacksamt att göra. Borde göras oftare! Som avslutning på en god middag är de ju oslagbara; året om.

  SvaraRadera
 7. Du är ju för rolig ibland ;)..."Doppaversion".....fast jag gillar ordet lite faktiskt :)
  //AnnaKarin

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...