måndag 20 december 2010

Bittermandelskorpor med pistagenötter


Tomt i kakburkarna. Hur kan det komma sig? Jo, eftersom vi inte ska fira jul hemma, ser jag till att allt jag bakar äts upp; om inte hemma, så av arbetskamraterna. Det kändes lägligt med ännu ett skorpbak, så att vi har något att knapra på fram till på onsdag, då vi åker ned till Göteborg.

Bittermandel var faktiskt en av de första smaksättningar jag experimenterade med, vad gäller detta skorprecept. Jag har bestämt för mig att jag och min man bakade mängder av bittermandelskorpor, fyllde stora glasburkar med dem, och gav bort som julgåvor julen 2001. Då var det också svinkallt, och mängder med snö; precis som i år.

Jag tror att bittermandel är en smak man antingen älskar eller avskyr. Mig har den alltid tilltalat; ända sedan barndomens torra, men ändå möra mandelkubbar hos farmor. Jag har dragit i en minst sagt generös mängd av essensen i detta recept, så den som känner sig aningen mindre entusiastiskt inställd än jag minskar givetvis på detta. Tänk bara på att en del av smaken försvinner vid gräddningen.

Det går för övrigt lika bra med mandel , men det blir snyggare med pistagenötter. Att helt strunta i mandlar och nötter är också ett alternativ; de är inget måste.

Bittermandelskorpor med pistagenötter
105 gram rumsvarmt smör
75 gram pistagenötter, grovt hackade
0,5 tsk bittermandelessens (eller mindre; efter smak)
210 gram råsocker
2 ägg
320 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa det rumsvarma smöret med bittermandelessensen, sockret de grovt hackade pistagenötterna. Vispa ned äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver, och knåda ned det.
Bli inte bekymrad om degen verkar aningen lös. Tag hjälp av en slickepott, och lyft upp den på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta hela tiden med lätt mjölade händer.
Dela degen i tre delar, och för över dem till en plåt klädd med bakplåtspapper. Forma degbitarna till tre limpor, längsmed som plåtens kortända, och platta ut dem till cirka 2 centimeters tjocklek och fem centimeters bredd. Tidigare har jag gjort större skorpvarianter efter detta grundrecept, men denna gång ville jag lite mindre skorpor.
Grädda skorporna i nedre delen av ugnen, i cirka 15 minuter.
Tag ut plåten, och skär längderna på snedden i bitar. Stäng av ugnsvärmen, ställ tillbaka plåten i ugnen, och låt skorporna stå kvar och torka i ett par timmar, eller över natten.
Förvara skorporna i en tätslutande burk.

I dag för ett år sedan, den tjugonde december 2009, bloggade jag om glass på ljust muscovadosocker med pepparkakskryddad mjölkchokladtryffel. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till tjugonde december 2008, och min första adventskalender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...