onsdag 1 december 2010

Mina adventsskorpor
med ingefära och farinsocker


Jag drar igång min adventskalender med ett recept på skorpor. Ett recept med en smaksättning som nog är ganska typiskt för mig, och för sådant jag tycker om att baka. Skorpor, gammaldags svenska skorpor, tilltalar mig mer än biscotti. Det är väl ingen större skillnad?, kan någon tycka. Kanske inte, men det är något visst med just skorpor.

Delvis kommer sig kanske denna min förtjusing av att jag är så svag för mitt gamla skorprecept. Jag har under årens lopp varierat det med lite olika smaksättningar. Nu tyckte jag att tiden var kommen för ingefärsskorpor.

Advent för mig är bland annat kryddor, mandlar och nötter. Ingefära råkar dessutom vara en av mina absoluta favoritkryddor. Farinsocker känns lite gammaldags genuint, även fast det väl bara är en kusin till det muscovadosocker jag så gärna använder mig av. Jag uppskattar både dess smak och dess färg. Numera finns det två varianter av farin i butikerna; en torrare, strövänlig i kartong, och den gamla vanliga, fuktigare varianten, i plastpåse. Det var den senare jag använde mig av i detta recept.

Skållade, hackade mandlar ger skorporna både smak, struktur och ett snyggt utseende. Jag har haft i ganska mycket ingefära, vilket ger en markant, lite pikat och vuxen smak. Den som kanske inte är fullt lika såld på ingefära som jag är, kan givetvis minska mängden en smula.

Ingefärsskorpor för advent
105 gram rumsvarmt smör
75 gram skållad, hackad mandel
2 msk mald ingefära
210 gram farinsocker
2 ägg
320 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör det rumsvarma smöret med ingefäran och den strimlade mandeln. Vispa farinsockret och äggen fluffiga i en annan bunke. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Krama därefter ned mjölblandningen i smörblandningen, och tillsätt sedan äggvispet. Detta går att göra med elvispen, på låg hastighet.
Bli inte bekymrad om degen verkar aningen lös. Tag hjälp av en slickepott, och lyft upp den på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta hela tiden med lätt mjölade händer.
Dela degen i tre delar, och för över dem till en plåt klädd med bakplåtspapper. Forma degbitarna till tre limpor, längsmed som plåtens kortända, och platta ut dem till cirka 2 centimeters tjocklek och fem centimeters bredd. Tidigare har jag gjort större skorpvarianter efter detta grundrecept, men denna gång ville jag lite mindre skorpor.
Grädda skorporna i nedre delen av ugnen, i cirka 15 minuter.
Tag ut plåten, och skär längderna på snedden i bitar. Stäng av ugnsvärmen, ställ tillbaka plåten i ugnen, och låt skorporna stå kvar och torka i ett par timmar, eller över natten.
Förvara skorporna i en tätslutande burk.

I dag för ett år sedan, den första december 2009, bloggade jag om mina fantastiska saffranskakor med pinjenötter. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till den första december 2008, och min första adventskalender.

6 kommentarer:

  1. Jag får nog ta och skärpa mig, har faktiskt aldrig gjort egna skorpor. Dina låter goda, ingefära är gott. Min favvo krydda i dessa juletider är kardemumma!

    SvaraRadera
  2. Så roligt med nya recept! Nu ska här bakas skorpor. Tack för att du delar med dig! Varma hälsningar Annika

    SvaraRadera
  3. Vad harligt med bade adventskalender och skorpor. De har tyvarr glomts bort lite pa senare ar, sa roligt att se! :)

    SvaraRadera
  4. Martina: Skorpor är så enkelt, och detta är ett riktigt bra recept, Går att smaksätta lite som man vill.
    Jag har bakat dem med kardemumma, och det blev strålande!

    Annika: Tack själv! Hoppas du bli nöjd med resultatet!

    matarkivet: Ja, jag kämpar på med adventskalendern; tredje året i rad. Arbetsamt, men kul! Och jag håller med om att skorporna kommit lite i skymundan.

    SvaraRadera
  5. Saffransskorporna med pinjenötter efter ditt fjolårsrecept gjorde succé igår på vårt svenska julbord i Tokyo. Jag gjorde en variant med kanel, pistage och muscovadosocker också men jag tror att ditt recept vann. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  6. Susanne: Vilken fantastisk komplimang! Tänk, att jag lyckas ge genklaäng ända till Tokyo...:-)!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...