tisdag 17 november 2009

Långlagad fläskkarré med äpple,
butternut squash och vitt vin

Den här veckan var det måndagen, det vill säga gårdagen, som fick bli karrédag. Jag har funderat en tid på att smaksätta den kära köttbiten med lite sötare smaker. Det hgär var i ordets rätta bemärkelse ett riktigt experiment. jag brukar äsgfa att det aldrig kan bli fel, när man blandar goda ingredienser, men ni vet nog lika väk som jag att det intye är riktigt sant. Det händer om än inte så ofta, att idéer som tyckts som säkra kort visar sig resultera i ganska mediokra, eller rent av rätt så misslyckade försök till nyskapande.
Så icke denna gång.

Hela familjen delade förtjusningen - och det händer inte varje dag. För första gången någonsin avslutade vår yngste son måltiden genom att med en sked minutiöst sitta och skrapa upp såsresterna från tallriken. Den äldste sonens klassiska avslutning bestående av ett hav av pressad potatis och sås, uteblev inte heller denna gång. Ordet, eller snarare ordern "meja!" yttrades vid upprepade tillfällen av vår yngsta dotter. Den äldsta dotterns aptit och engagemang i måltiden lämnade inte heller det något övrigt att önska. Kan man annat än vara lycklig, när hon ber att få ta den brysselkålen? (Ni kan vara lugna; jag försöker inte skönmåla verkligheten. Äldsta dottern är det enda av barnen som gillar brysselkål. Den består inte av gourmeter, vår barnaskara).

Som vanligt när det handlar om långlagad karré, så är det inte fråga om något finlir. Jag ger er mina proportioner; se det hela som en ovanligt lyckad receptidé. Karré-lovers, unite!Långlagad fläskkarré med vitt vin, äpple och butternut squash
en fläskkarré på cirka 1,2 kilo
2 schalotten lökar
1 vitlöksklyfta
1 stort Aroma-äpple, skalat och klyftat
butternut squash, samma mängd som äpplet
salt och svartpeppar
1 lagerblad
2 dl vitt vin

Sätt ugnen på 80-90 grader. Krydda karrén runtom med salt och svartpeppar. Lägg den i en emaljerad stekgryta, och lägg övriga ingredienser runtom. Häll slutligen i vinet. Lägg på locket, ställ in den i ugnen, och glöm bort karrén i 8-10 timmar.
tag ut grytan ur ugnen, och lyft ur köttet. Lägg det på ett fat. Plocka utt lagerbladet. Låt innehållet i grytan reducera på medelhög värme tills cirka tre deciliter återstår (jag mätte inte exakt). Fiska upp schalottenlökarna (fritt val), och mixa såsen med en halv deciliter grädde. Jag valde att inte reda av den, för jag ville behålla den lena texturen av mixat äpple och butternut squash.
Jag serverade karrén med pressad potatis och återigen vår avgudade dressade brysselkål - denna gång gjorde jag dressingen med vit balsamvinäger, som omväxling.
Det är mycket dressad brysselkål just nu, jag vet, men det är så fantastiskt gott.

Det är den här sortens matbilder som
tilltalar somliga, och avskräcker andra.

12 kommentarer:

 1. Jag tror fläsk passar till lite fruktiga smaker. Detta lät verkligen gott. Gäller bara att få tag på fläskkött av god kvalitet... Har jag sagt det förr? Ja, det har jag!
  Hälsar dillen

  SvaraRadera
 2. "Meja" är så grymt gott - själv är jag uppväxt på mammas karelskgryta och just potatismeja :)

  Brysselkål - mums! Tur att inte alla tycker om brysselkål = mer till oss som älskar ;)

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag älskar långkok och jag älskar stora fläskstycken, så det hår MÅSTE jag provlaga!
  Tack för ett kanontips!
  /Eric

  SvaraRadera
 4. Älskar butternut så det här måste jag prova. Fast grytan får stå på under natten. Jag vågar inte lämna spisen obevakad under dan.

  SvaraRadera
 5. Ett lockande recept! Blev hungrig nu.

  SvaraRadera
 6. Fröken Dill: Fläsk och frukt är oftast riktigt bra kompisar.
  Fläskkött av god kvalitet är givetcis att föredra, men detta var faktiskt bara en vanlig standard-karré, en såpdan där vaccad sak från ICA.

  Kari: Oj, nu var jag slarvig när jag skrev. "Meja" är vår dotters sätt att säga "mera".
  Men, vad är meja? Nu blev jag riktigt nyfiken!

  Eric: Kul att kunna inspirera!

  Cilla: Över natten går bra, det med. Men det är inte farligt att laga på dagen...

  Anonym: Kul att det tilltalade dig!

  Bendel: Litye lagom vardags-edge för mig ;)!

  SvaraRadera
 7. Det såg onekligen riktigt gott ut, påminner vagt om en karré jag gjorde! Hemma hos mig är det dressad röd- och vitkål som gäller, men smörstekt savojkål som får bräsera klart i en skvätt apelsinjuice eller äppeljuice är inte dumt och lite smörslungad brysselkål är ju aldrig fel! Det blir mycket kål här hemma helt enklet.
  http://foodmob.blogspot.com/2009/02/kryddkokt-flaskkarre-med-palsternacks.html

  SvaraRadera
 8. Jag hade inget vin hemma så jag tog glögg istället .Det blev riktigt bra

  SvaraRadera
 9. Kristin: Det var längesedan! Hoppas allt är bra med dig! Kollade som hastigast på ditt recept, och det finns ett klart släktskap. Kål regerar!

  Lyxpiraya: Helt rätt, man ska ta vad som finns hemma. Vilken typ av glögg, undrar jag nyfiket?

  SvaraRadera
 10. *Ler* Mejar gör man när man mosar potatis med gaffel i sky lr sås :)

  SvaraRadera
 11. Kari: Tack för kul förklaring!
  Det är en trevlig och god sysselsättning som jag ägnat mig mycket åt under uppväxten. Och som min äldste son fått i arv av mig!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...