onsdag 11 november 2009

Långlagat gryta på högrev med flageoletbönor, tomat och rödvin

Så här såg grytan ut, när jag precis tagit ut den ur ugnen och lyft av locket.
Jag hade inte rört om i den, men när jag gjorde det, var färgen mustigt rödbrun. Flageoletbönorna var märkligt nog ganska opåverkade av att ha långlagats med både rödvin och tomat.
Grytan blev så som jag hoppats - jag har ännu en smart vardagsrätt att ta till, de dagar då det är som högsta vinsten att komma hem till en middag som i princip har lagat sig själv. Det är bara att fortsätta experimentera.

Långlagad gryta på högrev med flageoletbönor, tomat och rödvin
1,2 kg högrev
150 gram flageoletbönor, blötlagda ett halvt dygn
6 schalottenlökar, kluvna
6 vitlöksklyftor, grovt hackade
1,5 dl rödvin
1,5 dl vatten
1 burk Mutti krossade tomater
2 lagerblad
salt. svartpeppar och råsocker

Putsa högrevet och skär det i bitar. Blanda tomatkross, vatten, vin, schalottenlök, vitlök, lagerbladen och en rejäl nypa råsocker i en emaljerad gjutjärnsgryta. Krydda köttbitarna med salt och peppar, och blanda ned dem i såsen.
Ställ in grytan i kylskåpet över natten. Nästföljande morgon ställer du ugnen på 80-90 grader. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen, och lämna den där i sisådär 8-9 timmar.
Tag sedan ut grytan, plocka upp lagerbladen och smaka av med mer socker, salt och peppar, om så behövs. Servera gärna med bröd.

16 kommentarer:

 1. Jaha. Nu fick man googla igen."Flageoletbönor" på min ära.

  SvaraRadera
 2. Va gott det låter!! Jag har aldrig gjort någon sådan gryta i ugnn innan men nu blir jag jättesugen på att testa.
  Fråga ang 75-80 grader i ugnen. Det finns ingen risk att det börjar brinna i ugnen vid det gradantalet?
  Vad har du för slags gryta alltså kastrull?

  /Nina

  SvaraRadera
 3. Förut var jag på väg att stoppa ner blötlagda borlottibönor i ett lergrytekok. Men så kom jag på vad som sagts i ett italiensk matlagningsprogram där bönor tillagats i ugnen - det ska inte vara salt med. Då får bönorna ett hårt hölje. Antagligen gav din långa tillagning just detta. Tyvärr. För det är ju en smart idé.

  SvaraRadera
 4. Det ser fantastiskt gott ut, hoppas det var det också :-)

  SvaraRadera
 5. Anders: Det är min absoluta älskling bland bönor. Trodde faktiskt jag hade en etikett som heter Flageoletbönor. Inser nu att det behövs.

  Fredrik och Nina: Det bar gott! Ingenting kan "hända" när man långlagar på 80-90 grader. Jag använder grytor av märket le Creuset, det är helt enkelt emaljerade gjutjärnsgrytor. En vanlig gjutjärnsgryta fungerar lika bra. Eller en lergryta.
  Kastrull er har jag ingen erfarenhet av, men det borde väl funka, det med?

  Rebecca: Bönirna var mjälla och fina! Inget "segt" skal. Det fungerade över förväntan!

  Filippa: Det var gott! Pröva!

  SvaraRadera
 6. Ah, jag tolkade fel - som att de var lite påverkade av den långa tillagningen. Ursäkta.

  SvaraRadera
 7. När tillsatte du bönorna? på kvällen el på morgonen när det åkte in i ugnen. Ser ljuvligt ut.. Måste laga i helgen.

  SvaraRadera
 8. Lina: Först blötlade jag bönorna i ett dygn. Sedan blandade jag ned dem med alla ingredienser, och löät dem marinera över natten. Sedan var det slutligen dags för tilagningen i ugnen. Det tog en stund, men det var det värt!

  SvaraRadera
 9. Hej, har precis gjort ett långkok enligt ditt recept från 14/10. Det blev så gott så jag tror jag smäller av! Tack för det!

  SvaraRadera
 10. Hej Annika. Jag gillar din blogg och framför allt gillar jag dina långkok. Jag skulle gärna vilja veta om det först och främst är möjligt att göra ett långkok på en lammstek med ben och sedan om du sitter inne på ett sådant recept. Om du inte gör det tycker jag att ett sådant recept vore en bra idé att utveckla! Jag gillar nämligen långkok i ugnen som sköter sig själva, och jag gillar lamm. Dessutom har jag lamm i min frys som behöver tillagas. Vänliga hälsningar, Lisa.

  SvaraRadera
 11. Erka Perka: Tack själv, så roligt att höra! Det är verkligen kul att få feedback - särskilt när den är positiv...;).

  Lisa: Lammsteksidén låter intressant. Den största skillnaden mellan att långlaga stek och gryta är annars att steken måste passas mer - i varje fall om man inte vill ha genomstekt stek. jag vill ju t ex ha halvblodig rostbiff, och rosastekt lammstek. Med stektermometer går det ju att hålla koll. Det är nog en god idé att pröva en dag när man äör hemma, och utifrån de erfarenheterna ta reda på hur man ska gå till väga om man är borta längre tid.
  Tack får idén!

  SvaraRadera
 12. Spännande med långkok! Undrar bara om man vågar lita på sin gamla ugn... Hos J går det inte för han har en riktigt gammal opålitlig gasugn.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 13. Inatt gjorde jag din gryta. Den blev kanon, riktigt supergott kött, så otroligt mört, fantastiskt med mat som lagar sig själv. Jag har skrivit om gryta hos mig.

  /Nina

  SvaraRadera
 14. Fyra i huset: Så kul att det blev bra! Härligt att långlagandet sprider sig.

  SvaraRadera
 15. Nu har jag också testat ett liknande långkok i ugnen och det är definitivt något jag kommer att göra om! Vilka smaker! Jag använde också högrev och den var verkligen i sitt ess efter så lång tid i ugnen på låg värme! Så gott! Jag hittade dock inte de bönorna du använde utan tog vanliga vita.... vart köper du dem?

  SvaraRadera
 16. Testade denna idag. 80 grader i 8 timmar. Använde högrev. Tyvärr blev resultat inte som önskat. Köttet segt och inte alls så där mört som man hoppats på. Kanske har jag valt dålig kvalitet på köttet eller så är ugnen opålitlig i temparaturen.
  /Niklas

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...