måndag 9 november 2009

Ugnspannkaka - räddaren i nöden


Ibland undrar jag hur mycket tid jag hade lagt på matlagningen om jag inte haft min stora familj. Inte mindre tid än jag gör, i varje fall - den saken är säker. Om jag jämför mitt barnlösa, yngre jag med mitt mamma-jag, så måste jag tillstå att ambitionsnivån har höjts åtskilliga snäpp. Det är den största skillnaden mellan nu och då. Jag var tveklöst en glad och mycket hängiven matlagare även då för tiden, men jag är helt klart strået vassare idag.

Med detta sagt, vill jag inte att ni ska tro att jag predikar min egen förträfflighet. Det finns dagar då ambitionsnivån är låg, och inspirationen närmast obefintligt. Vad gör jag dessa dagar, då det trots goda föresatser inte finns så mycket tid som jag skulle önska? Jo, då blir det inte sällan fläskpannkaka, numera. Eller snarare baconpannkaka, om rätt ska vara rätt.
Innan jag slarvar bort min lilla, skrynkliga lapp med det nedklottrade receptet, måste jag dokumentera det här i min alldeles egna receptsamling.

Ugnspannkaka tillhör inte precis de svårlagade rätterna. Detta till trots har jag faktiskt länge experimenterat med att försöka få fram den i mitt tycker perfekta smaken, och inte minst konsistensen. Inte tung och tjock, inte för mjölstinn. Ugnspannkakan ska vara fluffig, äggfrasig och läcker. Stabbig ugnspankaka känns lika osmakligt som att äta en blöt skumgummimadrass.

Ugnspannkaka
10 ägg
300 gram vetemjöl (cirka 5 deciliter)
8 dl gammaldags mjölk
2,5 tsk salt
2 tsk råsocker
1 tsk bakpulver
(2 pkt bacon, för den som så vill)

Sätt ugnen på 200 grader. Stek finskuret bacon så mycket som du själv önskar. Knaprigt eller sladdrigt, det är en smaksak.
Vispa samman ägg och mjöl. Späd med mjölken; vispa ned lite i taget. Blanda slutligen i salt, socker och bakpulver, vilket du siktar över.
Smörj en långpanna. Fördela baconet i botten. Häll i smeten, och grädda i nedre delen av ugnen i...tja, cirka 30 minuter? Eller kanske lite mer. Det beror på din ugn, långpannans storlek och givetvis hur välgräddad du vill ha din pannkaka.
Ät den med hemkokt lingonsylt, och njut - för det här är riktigt god mat.

19 kommentarer:

 1. Har testat att laga ugnspannkaka en gång och då misslyckades jag, minns inte vad som var felet men fel blev det :-) Nu har jag ju ditt recept så nu kan jag testa igen!

  SvaraRadera
 2. Blir så glad när jag läser ditt recept och ser att du använder MASSOR med ägg! Ugnspannakaka blir såå mycket godare om man överdoserar med just den ingrediensen! :-) Må gott!

  SvaraRadera
 3. Hahaha.......vet inte om du minns min story om just ugnspannkaka.
  Men jag kan verkligen inte laga just denna enkla rätt, det är bara att konstatera.

  Frågan är om jag ska våga mig på ditt recept, för det är ju precis som du säger, riktigt god mat. Kanske är det äggen som gjort att jag misslyckats? Alltså jag använt för få?

  Om jag testar, ska jag göra det i lönndom när ingen i familjen är hemma, för de skulle nog göra på sig av skratt om jag misslyckades igen :)

  SvaraRadera
 4. Ugnspannkaka är ju så gott, om den är som du säger frasig och fluffig! Måste nog göra lite pannkakor imorgon för nu blev jag riktigt sugen på det :)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det är jättesvårt att laga ugnspannkaka, min blir aldrig så nygg som din är även om jag får den att smaka ok ibland.

  SvaraRadera
 6. Ett knep jag lärt mig av mamma är att ha i en skvätt ostlöpe i ugnspannkakssmeten, då blir konsistensen bättre och inte så stabbig.

  SvaraRadera
 7. Näe, ugnspannkaka är ju inte det svåraste eller mest tidsödande att få till. Samtidigt är det så in i ... svårt att få det rätt. Det är ju så märkligt, enligt min erfarenhet, att trots att man använder identiska recept vid olika tillagningar så blir konsistens, yta ändå inte likadana. Jag har laborerat i flera decennier.

  En slurk gräddig soppa från "bonusförrådet" före pannkakan gör det lite mer till en fullständig måltid när man har tonårsgrabbar vid bordet, de som skopar mat med snöskyffel alltså.

  Tips: För många år sedan beställde jag fläskpannkaka på Teatergrillen (tror jag den heter) i Stockholm. Fick då en vanlig stekpannepannkaka med en rejäl skiva bogfläsk invikt i pannkakan. Och rårörda lingon istället för lingonsylt till det. Festligt och gott. Bara som ett litet tips när man vill bjuda på en "finare" vardagslunch någon gång.

  SvaraRadera
 8. Det ska jag testa en dag då pannkakshataren J inte är hemma!

  Förresten, äter dina barn verkligen det mesta? Jag funderade på att göra en egen kokbok som julklapp till mina systersöner, men de tycker ju knappt om NÅGON mat!
  Suckar mostern

  SvaraRadera
 9. Martina: Ja, du ska definitivt våga testa detta!

  Kryddburken: Jag tror också att det är äggen som gör susen!

  Lena: Den historien har du nog inte berättat för mig ;). Jag tycker du ska provlaga detta - och sedan göra succé!

  Emma: Ja, i all enkelhet är det så rasande gott!

  Bendel: Tack! Ja, visst blev den snygg? Och god..

  Karin: hej, kul att se dig här! Löpe låter intressant, det har jag aldrig tidigare hört talas om att man kan ha i! HUr blir konsistensen av det? "Ost-kakig"?

  Stefan: det händer inte sällan att det serveras en slurk soppa innan. Jag har ju de där matslukaråren framför mig... Ofta blir det min superenkla broccolisoppa, som barnen älskar. Helt enkelt för att den är slät, gräddig och med en lätt ton av vitlök.
  Teatergrillens variant låter både god och kul!

  Fröken Dill: Nej, mina barn äter verkligen inte allt. Men det finns alltid något att äta för alla smaker. an kan plocka bort det man inte vill ha, äta mycket av det ena och mindre av det andra....eller ibland bulka upp måltiden med lite nybakat bröd, eller en matigare efterrätt. Jag ser det som ett långsiktigt projekt. De klanske inte smakar på allt, men de känner dofterna, ser råvarorna och iakttar tilagningsprocessen. Det ska nog bli foka av dem, tror jag ;)!

  SvaraRadera
 10. Hm, har pankakan i ugnen nu, men blir det inte lättare att undvika klumpar om man vistat äggen med
  Mjölken ich sen har i lite mjöl i taget medans man vispar? Tak för fint recept!

  SvaraRadera
 11. Oj vad bra den blev! Mitt livs första fluffiga ugnspannkaka. Jag har försökt så många gånger så dottern överseende sa att vi äter väl fil om den inte blir bra hon har varit med förr.. :-)

  SvaraRadera
 12. Oj, testade nyss och min ugn svämmar över med pannkaka, det är den största och fluffigaste jag sett - kanske beror det på våra fina hönors ägg.
  Denna ska jag göra igen.

  Många tack

  SvaraRadera
 13. Bättre än så här blir det inte. Äntligen ett recept som fixar pannkakan!

  SvaraRadera
 14. Testade den här pannkakan idag - helt grym! Tack som delade med dig. Mvh/Malin

  SvaraRadera
 15. Jättebra recept! Däremot har jag märkt att det ALDRIG funkar att vispa ihop ägg och mjöl för min del...det blir deg av det hela. Så jag vispar ner hälften av mjölken i mjölet (som jag blandat ut alla torra ingredienser i) och vispar sen i äggen och resterande mjölk. Vill man ha det ÄNNU fluffigare så är mitt tips.....mer bakpulver ;-) :-) Brukar ha i en halv matsked ungefär, men då får man se till att grädda ugnspannkakan låååångt mer, för annars bränns den fast i taket på ugnen *host*

  Tack för ett superrecept! Jag älskar verkligen fläskpannkaka...nom nom 😊

  SvaraRadera
 16. Jättebra recept! Däremot har jag märkt att det ALDRIG funkar att vispa ihop ägg och mjöl för min del...det blir deg av det hela. Så jag vispar ner hälften av mjölken i mjölet (som jag blandat ut alla torra ingredienser i) och vispar sen i äggen och resterande mjölk. Vill man ha det ÄNNU fluffigare så är mitt tips.....mer bakpulver ;-) :-) Brukar ha i en halv matsked ungefär, men då får man se till att grädda ugnspannkakan låååångt mer, för annars bränns den fast i taket på ugnen *host*

  Tack för ett superrecept! Jag älskar verkligen fläskpannkaka...nom nom 😊

  SvaraRadera
 17. jag gjorde denna pannkaka..bäst på Läääänge!!

  SvaraRadera
 18. Woooow vilken fantastisk ugnspannkaka.
  Har lääääänge letat efter ett bra resept.
  Nu behöver jag inte leta längre.
  Alla här hemma gillade den

  Jättetack för att du delar med dej av reseptet.

  SvaraRadera
 19. Woooow vilken fantastisk ugnspannkaka.
  Har lääääänge letat efter ett bra resept.
  Nu behöver jag inte leta längre.
  Alla här hemma gillade den

  Jättetack för att du delar med dej av reseptet.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...